Wat begrijpt mijn peuter van drie?

begrijpen

Drie jaar is je kind al weer, nog een jaartje en je peuter gaat naar school!
Stiekem heb je waarschijnlijk al het gevoel dat het veeeel te har gaat allemaal.
En daar heb je best wel enigszins gelijk in, je peuter groeit lichamelijk maar geestelijk nog veel meer.
Laten we eens kijken wat een kind van drie allemaal al begrijpt:

Groot en klein.

Ergens dit jaar gaat je kind het verschil tussen groot en klein begrijpen. Je zal bij jezelf denken: hoe moeilijk is dat? Dat zie je toch gewoon? Nou laat ik je vertellen dat het zien van dit soort verschillen echt een mijlpaal is. Wil je daar meer over weten? Lees verder op: peuterbrein: groot en klein, best wel moeilijk

Gisteren

Langzaam maar zeker begint je peuter op te houden uitsluitend in het hier en nu te leven. Hij begrijpt dat jullie gisteren in de speeltuin zijn geweest. Oké, gisteren kan ook vorige week zijn…daar moet je even niet te moeilijk over doen. Het begin van is er. Ze snappen het verschil tussen vandaag, gisteren en morgen!

Lange zinnen

He jij als ouder het gevoel dat je peuter veel meer begrijpt dan jij doorhebt? Je hebt gelijk. Zo langzamerhand wordt je kind er heel handig in lange zinnen te begrijpen.

Ondersteboven

Nog zo’n leuk mijlpaaltje in de ontwikkeling van je peuter: ze snappen termen: onder, boven op en in…Ook dit zijn lastige begrippen en het kan tot ver in de kleutertijd duren voor ze echt geland zijn..

Weet wie wie is


en nu bedoel ik niet dat je peuter weet wie de buurvrouw is en wie oma, ik bedoel dat persoonlijke voornaamwoorden hij, jij , zij enzovoorts op hun plaats beginnen te vallen. Let op hij en zij kunnen nog wel een poosje door elkaar gebruikt worden. Niet teveel corrigeren, het gaat vanzelf over.

Waarom?

en weet je wat je peuter echt heeeel goed kan op deze leeftijd? Vragen waarom.
Ik werd daar bij mijn zoon knettergek van. En op een dag zei ik: “Bedenk een vraag, bedenk het antwoord op de vraag zelf en vraag dan of het antwoord goed is!”
Ik zei toch: op deze leeftijd kunnen ze prima lange zinnen begrijpen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *