Waarom wordt mijn dreumes huilend wakker?

huilend wakker worden

Je dreumes wordt huilend wakker, helemaal hysterisch, wat is er aan de hand ?

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom je dreumes, die als baby zo lekker kon slapen, ineens midden in de nacht huilend wakker wordt.
Een lastige reden is wanneer je kind ineens last krijgt van nachtangsten, dat is, let op, iets anders dan een nachtmerrie. Je vindt hier meer informatie over nachtangsten.

Meer reden waarom je kind huilend wakker wordt

1) je kind is ziek

voor je ook maar een conclusie over het gedrag van je kind trekt, loop je even alles na: is je kind heel warm? Kucht, hoest en proest hij? Grijpt hij naar zijn oortje? Klokt hij een flesje water gulzig naar binnen?
Kortom kijk eerst gewoon of je kindje niet huilt van pijn of zich niet lekker voelen.

2) beetje eenzaam

ik ben niet zo heel dol op het woord verlatingsangst. Zo’n groot en zwaar woord. Ik stel me altijd maar zo voor dat je dreumes wakker wordt, in het donker en denkt: ”nou zeg, ongezelligggggg, mamaaaaaa”

3) fantasie

Zo langzamerhand begint je dreumes fantasie te ontwikkelen, hij kan zich inmiddels dingen voorstellen die er niet zijn en dat is reuze leuk. Maar ieder voordeel heeft ook een nadeel. Midden in de nacht is die fantasie misschien een beetje eng en dan word je huilend wakker en je weet niet eens waarom…

4 ) nieuwe dingen geleerd

Weet je dat we in onze slaap, de dingen die we geleerd hebben die dag nog eens oefenen? Dat wist je vast niet, want …je sliep terwijl je dat deed. Een dreumes oefent ook in z’n slaap, maar wordt daar soms wel eens wakker van. Niks aan de hand. Aai over de bol en …lekker verder slapen

5) je kind is te moe

Dat klinkt raar: je kind ligt te slapen en nu zegt iemand dat hij schreeuwend wakker wordt omdat hij te moe is?? En toch is het zo. Je dreumes heeft nog zo’n 12 tot 16 uur slaap nodig! Daarvan slaapt hij ongeveer 13 uur in de nacht. En de andere uren als slaapjes overdag.
Veel moeders bouwen die middagslaapjes af, omdat ze bang zijn dat hun kind dan ‘s nachts niet zal slapen…
Kijk even naar je zelf: als jij oververmoeid bent, val je dan makkelijk in slaap? Of ga je dan juist liggen piekeren…Je doet het laatste. En dat doet je oververmoeide dreumes dus ook.

Wat kan je doen  als je kind huilend wakker wordt ?

  • 1) controleer of je kind niet ziek is
  • 2) natte luier misschien?
  • 3) was er veel licht op de gang, harde geluiden op straat
  • 4) als je kind genoeg gegeten heeft, heeft hij nu geen honger
  • 5) ga na of je dreumes genoeg slaapt en voer eventueel het middagslaapje weer in
  • 6) troost je dreumes, door geruststellend te zijn en ……saaaaiii. Dit is niet het tijdstip voor leuke dingen…Dus niet uit bed halen, geen liedjes zingen en vul de rest zelf maar in.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *