Kind en hond en hondenbrokken.

hondenbrokken

eet jouw kind ook hondenbrokken?

Ik was zeventien en verdiende bij als oppas. Kinderen vond ik natuurlijk best leuk, daar niet van. Maar eelrijk gezegd: een hele middag op twee vierjarigen en een driejarige passen…ik vond het ook wel eens vermoeiend.. Die kinderen waren aldoor in de weer…ze zaten nooit eens stil een boekje te lezen of zo.
Op een gegeven moment zag ik – net op tijd – dat de driejarige peuter een hondenbrokje in haar mond stak. Ik viste het er weer uit. En met het gemak van een zeventien jarige dacht ik: “hondenbrokken zijn vast niet giftig…”

Dus als je het welbekende “crunch, crunch, crunch” in de keuken hoort, maar je ziet de hond onschuldig in zijn mand liggen , trek dan gerust  de conclusie dat het je allerliefste alleliefste peuter is, die zich aan hondenbrokken te goed doet.
Wat nu: ambulance bellen? Met zwaailichten?? Morgen met kind naar dietiste, want er is iets mis met z’n eetgewoontes? Of je gewoon gedragen als die zeventienjarige en denken: “kan me niet voorstellen dat hondenbrokken giftig zijn.”

Niks aan de hand, geen zorgen om een hapje hondenbrokken

Het laatste antwoord was het goede! Ga door voor de broodrooster.! Hondenbrokken ( ik praat niet over blikvoer, dat lijkt me dus echt vies al is ook dat niet giftig) zien er toch uit als koekjes, en het ruikt ook best lekker. Dus het is echt niet raar dat je ondernemende peuter dat een keertje uitprobeert. Bijna elk kind dat opgroeit met een hond, probeert wel eens een keer die hondenbrokken uit. En dat doet een kind door het in z’n mond te stoppen. Want zo testen kinderen nu eenmaal dingen uit. Ook hondenbrokken en aarde en klei en waskijpers en……

Gelukkig is het eten van je hond ( en je kat en je hamster ) niet gevaarlijk voor je kind. Het bevat zaken als: graan en vlees producten. Natuurlijk, zit er als het goed is veel vlees in. Een hond is nu eenmaal een vleeseter.
De eisen die aan diervoeding gesteld worden zijn bijna net zo hoog als de eisen die gesteld worden aan eten voor mensen. Alles bij elkaar kan het dus niet echt kwaad.
Dat betekent tegelijkertijd dat je niet bang hoeft te zijn dat je kind een of ander belangrijke voedingsstof te kort komt. En daarom van ellende maar aan de brokjes van het huisdier begint.Je leest wel eens van die verhalen dat een kind bepaalde stoffen tekort komt en daarom rare dingen gaat eten.
Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat huisdieren een veel sterkere maag hebben dan peuters. Het kan dus wel degelijk gebeuren dat je kind de heleboel weer uitspugt. Minder prettig, maar aan de andere kant, dan blijft hij vast in het vervolg wel van die hondenbrokken af!

Wel een waarschuwing

Je moet alleen oppassen met kleine harde brokjes, daar kan een kind zich in verslikken en vervolgens stikken.En dan is het niet grappig meer…..Ik ken moeders die voor de zekerheid de kattenknabbels maar op het aanrecht zetten.
Een ander gevaar is dat ook een hele lieve hond agressief worden als er ineens iemand zijn eten afpakt!
Dus: hou in principe kleine kinderen weg als je de hond te eten geeft. En gun de hond dat hij rustig van zijn eten kan genieten.
Maar mocht je kleintje in een onbewaakt moment aan de hondenbrokken beginnen, dan is er geen reden tot paniek

Lees ook : Wanneer ze commentaar geven op je opvoeding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *