Is een nachtlampje een goed idee?

nachtlampje

Een nachtlampje voor je peuter, een goed idee? Alle voors en tegens op een rij.

Iedereen is wel eens bang in het donker, dat is helemaal niet raar of gek. Angst voor het donker moet je dus gewoon serieus nemen. Stel je voor dat jij een een vriendin vertelt dat je door een donker steegje moest lopen om de bus nog op tijd te halen en dat je dat eng vond. En haar reactie is: “mens stel je  niet zo aan” De vriendschap zou snel over zijn, denk ik zo.
Wat je wel heel goed voor ogen moet houden is dat baby’s niet bang zijn in het donker. Ja  logisch, in de baarmoeder brandde ook geen nachtlampje. Peuters worden wel bang in het donker. Je peuter krijgt pas last van nachtelijke angsten als hij zo rond de twee, drie jaar oud is. Eigenlijk als hij begint te begrijpen wat angst is en z’n fantasie groot genoeg is om enge beesten onder het bed te bedenken…

Lekker slapen….

nachtlampje

er zijn dus beslist heel goede redenen te noemen om een nachtlampje aan te schaffen, want niets is ze heerlijk als een peuter die in diepe slaap is…(al is het maar voor onze eigen rust)

Een nachtlampje: argumenten voor

*Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je wel of niet een nachtlampje aandoet in de slaapkamer van je peuter. Maar je hoeft het niet te laten omdat je bang bent dat het slecht voor je kind’s ogen is.
*Veel ouders durfden geen nachtlampjes meer te laten branden toen een Amerikaans onderzoek in 1999 een verband vond tussen nachtlampjes en bijziendheid. Inmiddels zijn we vele jaren en vele onderzoeken verder en weten we heel zeker dat dat verband niet bestaat.
*Veel kinderen hebben graag een nachtlampje aan, ze kunnen met name voor peuters enorm troostrijk zijn. Zeker als je peuter tijdelijk wat last heeft van enge beesten die nou net onder zijn bed willen wonen. En het is ook wel heel makkelijk voor ouders die op nachtelijk gehuil afkomen, je gaat dan tenminste niet op dat legoblokje staan.
*Als je over gaat op een nachtlamp, zoek dan een lampje dat genoeg licht geeft om gerust te stellen, maar niet de hele kamer helder verlicht. Als je kind echt groot licht wil , installeer dan een dimmer en draai het licht steeds een beetje terug.

en tenslotte:

*Ondanks al deze duidelijke voordelen is een nachtlampje nog altijd geen verplicht nummer. En bedenk dat  wel ! En tot die tijd laat je je kind fijn in het donker slapen

Een nachtlampje: argumenten tegen

*Licht aan bij het slapen remt de aanmaak van melatonine, je weet wel het dat hormoon waat maakt dat je zo lekker kan slapen…
Dat is zeker een reden om niet met een nachtlampje te beginnen, als je kind geen enkel signaal geeft dat wijst op “bang in het donker”
* Wees voorzichtig met van die schattige lampjes die leuke bewegende beelden op het plafond creeeren. Het idee is dat ze je peuter afleiden en in slaap wiegen. Voor een erg energieke peuter kunnen ze makkelijk te druk zijn en dus het tegenovergestelde bereiken van waar ze voor bedoelt zijn.
* Nachtlampjes zijn stroomvreters. Koop bijvoorkeur een Led lamp

even onder je aandacht brengen:
* We weten allemaal dat het licht van de telefoon of tablet, dat blauwe licht funest is voor de slaap. Je bent vast wel zo slim om geen nachtlampje te kopen dat blauw licht geeft, maar voor het geval het je even was ontschoten, breng ik het toch maar in herrinering…

lees ook:8 slaaptips

nachtlampje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *