Help, mijn baby verliest haar!

haar

Of je baby nu met veel of met weinig haar ter wereld komt, je hebt er helemaal niks over te zeggen. Jammer, maar helaas.

Mijn oudste, een dochter had een kop prachtig pikzwart haar, mijn tweede, een jongen had….een vage blond gloed..
Ze zijn inmiddels ruim volwassen en hebben beiden een prachtige kop met blond haar. Dus, wanhoop nooit.

Je baby heeft al haar in de baarmoeder!
ergens tussen de 14de  en de 16de week ontwikkelt je baby in de baarmoeder haargroei, die zich groeien over het hele lijfje verspreid. Je kind heeft nog geen lekkere vetrolletjes om zich warm te houden en aankleden gaat ook nog een beetje moeilijk.  Dus …een lekker warm vachtje. Dit vachtje wordt lanug-haar genoemd.

Dat vachtje is iets van je kind wat je nooit te zien zal krijgen…rond week 36 van de zwangerschap verdwijnt het eer en maakt het plaats voor vellushaar,de zondagse naam voor nesthaar of vlas haar. Dit haar is bij kinderen heel verschillend: dun en blond, zwart en woest.. Bij de meeste baby’s is het vellus haar ook verdwenen tegen de tijd dat ze geboren worden. Maar sommige kindjes hebben nog een restje op hun hoofd, als ze naar buiten piepen.

baby’s verliezen hun haar

We weten het allemaal, vrij snel na de geboorte verliezen baby’s hun haar. Met groot verdriet zag ik mijn dochters prachtige zwarte haardos verdwijnen. Daar ging mijn zigeunerinnetje!
Maar ik wist gelukkig wel dat dit een volkomen normaal proces is

Hoe komt het dat baby’s hun haar verliezen?

Wanneer baby’s worden geboren hebben ze – logischerwijze –  nog veel hormonen van hun moeder in hun bloed. Die hormonen zorgen – onder andere – voor haargroei.
Als de navelstreng is doorgeknipt en de baby op eigen kracht verder moet, raakt het ook de hormonen concentraties van de moeder kwijt.
Het nesthaar, blond en zwart verdwijnt en langzamerhand begint je baby zijn eigen haardos aan te maken. Een haardos waar hij het de rest van zijn leven mee moet doen.

lees ook eens: als je dreumes bang voor de kapper is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *