Verandert de oogkleur van mijn baby na de geboorte

oogkleur

De meeste blanke baby’s die  net geboren zijn hebben blauwe ogen, de meeste getinte baby’s worden geboren met ( licht bruine) of donkergrijze ogen.
Bij blanke baby’s veranderd de oogkleur het meest. Maar ook bij getinte kinderen is de oogkleur geen gelopen race

Hoe komt het dat de oogkleur van je baby na de geboorte nog verandert?

De kleur van je huid, van je haar en van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid pigment, ook wel melanine genoemd, die aanwezig is.
Hoe meer melanine hoe donkerder de ogen. Omgekeerd als je weinig melanine hebt, heb je blauwe ogen.

Omdat blanke baby’s nog geen pigment in de iris van hun ogen hebben bij de geboorte, zijn hun ogen blauw. Pas als de aanmaak van pigment (melanine) in ogen op gang komt, krijgt je baby langzaam zijn definitieve oogkleur. Dat op gang komen gebeurt in de eerste maanden.

Wanneer is de oogkleur definitief

Hoewel de meeste baby’s rond 9 maanden hun definitieve oogkleur hebben, gaat dat niet voor alle kinderen op. Tot het derde levensjaar kan de oogkleur van je kind nog veranderen. Geen grote dramatische veranderingen van blauw naar bruin, maar kleine nuance verschillen kan je zeker ontdekken.
Weetje: wist je dat ook door de zon, je ogen van kleur kunnen veranderen, net als je huid en je haar?
het zijn wederom geen grote verschillen, Groene ogen kunnen zo opeens bruine vlekjes vertonen, blauwe ogen  kunnen een soort bruin/gele ring kunnen krijgen.
net zoals je mooie bruine kleurtje in de herfst verdwijnt, verdwijnen ook deze verkleuringen.

Kan je de oogkleur van je baby voorspellen?

Nee eigenlijk niet. Oogkleur is erfelijk bepaald en genetica is een heel ingewikkelde zaak. Al lieten ze je vroeger bij de biologie les geloven dat het niet ingewikkelder was dan een en een bij elkaar optellen.
Bij de bepaling van de oogkleur van een mens spelen drie verschillende genen een rol. Je begrijpt die  drie kunnen al vele variaties opleveren. Bovendien zijn genen niet uit steen gehouwen, ze kunnen veranderen, ze kunnen aan en uit gezet worden.

Kortom: reken voorlopig nog maar niet op een eye-colour reveal party!

lees ook : mijn baby heeft ontstoken ogen, hoe gevaarlijk is dat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *