Zwanger en verven, kan dat?

verven

Zwangere vrouwen vragen zich vaak af: kan ik zelf de babykamer nog verven, of is het veiliger dat aan anderen over te laten?

Persoonlijk zou ik zeggen: alles wat je een ander kan laten doen, moet je vooral door een ander laten doen. Je hebt het druk genoeg met zwanger zijn.
Maar tja, als je ernstig last hebt van nesteldrang, of een allerliefste hubbie met drie linkerhanden…Dan moet je wat. We zetten alle do’s and don’ts met betrekking tot verven als je zwanger bent op een rijtje.

Is verflucht schadelijk voor de zwangerschap

Je hebt de verflucht die uit het blik omhoog komt als je gaat schilderen en je hebt de geur van een geschilderde muur of  deur.
De verflucht van opgedroogde verf is vervelend maar absoluut onschadelijk, dat geldt zowel voor verf op waterbasis als voor verf op terpentijn basis. Verf is volkomen uitgehard na maximaal 2 weken.
Of de verflucht die uit het blik en bij het schilderen vrij komt, hangt af van het soort verf dat wordt gebruikt

Welke stoffen in de verf zijn gevaarlijk

Verf op terpentine basis, is natuurlijk minder gezond dan verf op waterbasis, maar dat betekent nog niet dat hiermee verven direct gevaarlijk is. Net zo min als het gevaarlijk is als je met een beetje terpentijn wat verf weghaalt.
Maar! Let op! Zorg dat de ruimte waar je bezig bent, heel goed geventileerd is! Deuren en ramen wagenwijd en tegen elkaar open. En laat ze open staan, als je klaar bent met schilderen.

Hoe herken ik gevaarlijke stoffen als ik ga verven

Terpentijn is niet de enige gevaarlijks stof waarmee je te maken krijgt als je gaat schilderen. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar raden je wel aan goed op het etiket van je verfblik te kijken. Er zijn drie stoffen, die echt niet gezond zijn
Tolueen: een verdunningsmiddel, dat ook wel gebruikt wordt door lijmsnuivers
Ethyleenglycolethers: een oplosmiddel, waarvan inmiddels is aangetoond dat het de mannelijke vruchtbaarheid kan verminderen
Xyleen: een ander oplosmiddel, waar je misselijk en duizelig van kan worden

verven  Dit symbool geeft aan dat er een gevaar bestaat voor de vruchtbaarheid, of voor het ongeboren kind. Dit gevaar is aangetoond door dierproeven of door menselijke proeven

verven: dit symbool geeft aan dat er een mogelijk gevaar bestaat. Het gevaar is dan – nog – niet bewezen.

Ventileren

Je kunt dus, mits je uitkijkt met het soort verf dat je gebruikt, als je zwanger bent, wel schilderen. Maar je moet altijd ventileren en veel ventileren. Als je zaken als een kastje of een wiegje wil schilderen, doe dat dan bij voorkeur buiten.

lees ook eens: bloedneus als je zwanger bent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *