Wat vieren we eigenlijk met pasen?

Hoe vieren wij Pasen en hoe vertel ik het Paasverhaal?

Paaseieren zoeken, die de paashaas heeft verstopt, paasontbijt of -brunch. Gourmetten met de familie en op 2e paasdag met z’n allen naar de meubelboulevard.  De paasdagen zijn super gezellig, maar wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Paasverhaal

Ik ben christelijk opgevoed en wil mijn kinderen daar ook iets van mee geven.

Want Pasen is natuurlijk meer dan alleen maar paaseitjes zoeken en gezellig met elkaar eten.

We gaan met Palmpasen naar de kerk om een Palmpasen stok te maken. Zo krijgen ze ook wat mee van het verhaal.
Want palmzondag  is de dag waarop we herdenken dat Jesus als een koning wordt binnengehaald in Jerusalem; een paar dagen voor zijn dood. Een opmaat zeg maar, naar het paasverhaal

Maar hoe leg ik het paasverhaal uit aan mijn dochter van 6?

Het is natuurlijk een bijzonder verhaal. Iemand wordt op gekruisigd en staat vervolgens weer op uit de dood.
Maar hoe vertel ik dat in begrijpelijke taal?Zonder dat het heel zwaar wordt?

Ik haalde een boek uit de bibliotheek, waarin het paasverhaal wordt beschreven met mooie tekeningen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van het ezeltje waarop Jezus de Jeruzalem  in rijdt.  en dan blijkt dat mijn dochter het kerstverhaal goed heeft onthouden: “Misschien is dat wel dezelfde ezel waar Maria op zat”, zegt ze.
Heerlijke kinderlogica.

Vervolgens ziet de ezel hoe Jezus zijn laatste avondmaal eet, wordt verraden en vervolgens wordt gekruisigd .

Mijn dochter vindt het zielig voor Jezus. Maar dan zegt ze  met diezelfde kinderlogica :”maar wel fijn dat hij weer is opgestaan.”

Tot zo ver het christelijke oogpunt op het paasverhaal.

We gaan lekker ontbijten met elkaar een daarna paaseieren zoeken in de tuin.

Wat doen jullie met Pasen? 

lees van mama Jezz ook: de magie van de eerste verjaardag

Nog meer van mij lezen? Kijk dan ook eens op mijn eigen blog mamajezzblog.

12 antwoorden
 1. Shirl zegt:

  Onze kinderen zitten op een katholieke school. Naast het feit dat ze volgende week donderdag een paasviering hebben (en het verhaal dus uitgelegd krijgen door de pastor en tijdens de lessen op school) doen wij zelf thuis niets aan de viering zelf vanuit dat oogpunt. De onderbouw maakt elk jaar palmpaasstokken welke dan weggebracht worden naar een tweetal verzorgingstehuizen. De school zorgt ervoor dat iedere leerling eenmaal aan de beurt komt gedurende de eerste vier schooljaren.

  Qua niet christelijke viering… Hier gaan we lekker brunchen en zoals het er nu naar uit ziet gezellig gourmetten ’s avonds. Misschien dat ik zoekactie op touw zet voor vermiste eieren, maar dan houdt het ook wel weer op.

  Wat mij elk jaar wel verbaast is hoe commercieel het Paasfeest is geworden. Was het eerst een kwestie van eieren schilderen, verstoppen en zoeken en een paasontbijt. Nu wordt alles uit de kast getrokken qua eten. Natuurlijk heel gezellig (wij doen er ook aan mee getuige de plannen om te gourmetten), maar het lijkt of het steeds uitbundiger en extremer moet.

  Wat vind jij hiervan?

  Beantwoorden
  • Mama Jezz zegt:

   Het lijkt inderdaad wel steeds commerciëler te worden. Wij houden het gezellig en gaan wel lekker eten en ontbijten met elkaar.

   Beantwoorden
 2. Krystle zegt:

  Ik hoop dat het mooi weer is, want dan gaan we met vrienden en familie BBQ bij ons. Op eerste paasdag verstop ik altijd eieren voor de jongens en hebben we een heerlijk paasontbijt!

  Beantwoorden
 3. Ruby zegt:

  Wat fijn om te weten dat sommige mensen nog weten en anderen leren waarom we vrij zijn met pasen XD Dat lijkt steeds zeldzamer te worden! Zelf heb ik geen kinderen, maar pas ik wel op. Ik laat altijd de passion zien. Liedjes helpen om het beter te begrijpen merk ik.

  Beantwoorden
 4. Kristof zegt:

  Zelf ken ik het verhaal natuurlijk wel. In mijn schooltijd werd er nog behoorlijk wat meer aandacht gegeven aan de katholieke feestdagen. Na het lezen van dit artikel ga ik wel eens vragen aan de kinderen wat zij er eigenlijk van weten.

  Beantwoorden
 5. Janet zegt:

  Ik heb eigenlijk helemaal niets met Pasen. Af en toe doen we wel een paasontbijt of brunch, maar meer dan gezellig eten is het ook niet. Het heeft voor mij geen bijzondere betekenis.

  Beantwoorden
 6. Melanie Hoogvliet zegt:

  Hoewel ik niet katholiek ben heb ik op school wel geleerd waar het paaspverhaal over gaat. En al jaren kijken we hier thuis de passion daar leer je op een leuke manier met muziek en theater over het paasverhaal.

  Beantwoorden
 7. Marieke zegt:

  Wij gaan met Pasen eerst naar de kerk (zoals elke zondag) en daarna gaan we lekker met elkaar lunchen. Ouders vinden het vaak ‘zwaarder’ dan kinderen het zelf vinden. Die kinderlogica is heerlijk! Maar het verhaal van goede vrijdag is nooit af zonder het verhaal van Pasen. Voor kleine kinderen is het goed om het verhaal ook in één keer af te maken en niet te eindigen met dat Jezus dood is.

  Beantwoorden
 8. Mandy zegt:

  Lekker he die kinderlogica! Ik hou er echt van hoe hun over alles denken. Wij doen met pasen nooit wat, toen we klein waren natuurlijk wel maar nu niet meer

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] en vind het, ondanks dat we nu niet vaak meer in de kerk komen, belangrijk dat mijn kinderen de betekenis van het Paasverhaal kennen. Maar daarnaast vind ik het commerciële van Pasen ook wel gezellig. Met elkaar uitgebreid […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *