Heeft je kind verlatingsangst?

verlatingsangst

Bijna ieder kind heeft er in meer of mindere mate last van: verlatingsangst

Verlatingsangst begint al rond de 6 maanden en dat is  niet raar. Op die leeftijd krijgt een baby in de gaten dat jij niet aan hem vast zit, erger nog dat jij een apart persoon bent en dat je dus……weg kan gaan. En dat is erg! Dat wil je baby niet.

Als ze wat ouder worden en leren lopen (je zou kunnen zeggen: hun eigen weg beginen te vinden), dan wordt het wat beter. Hij krijgt door dat hij ook weg kan gaan…Maar een dreumes wil alleen maar weg, als hij zeker weet dat jij er straks nog bent. En dat verklaart waarom een dreumes zich soms zo aan je vastplakt. Sommige kinderen doen dat letterlijk. Ze grijpen je rok, je trui, what-ever en beginnen te huilen…

Echt verschrikkelijk, als jij op het punt staat te gaan werken. Het werkt geweldig op je schuldgevoel.

Maar een troost heb je: verlatingsangst gaat over ! Ergens tussen de anderhalf en de drie jaar verdwijnt verlatingsangst volkomen.

Alleen daar heb je weinig aan, als je anderhalf jaar oude peuter huilend aan je trui hangt….

Er zijn wel dingen die je kan doen om de pijn te verminderen.

Hulpmiddelen tegen verlatingsangst.

*zeg altijd gedag!Je denkt misschien als ik stilletjes wegga, is dat minder naar. Maar niks is minder waar. Het is pas echt eng voor je kind, als hij opkijkt en ziet dat jij verdwenen bent!

*laat niet merken dat je het naar vindt hem achter te laten.Kinderen hebben een feilloze radar! Ze pikken dat onmiddellijk op en ….ja hoor, daar hangen ze weer.

*vertel altijd waar je heen gaat en hoe laat je terug komt, zelfs als je kind nog niet kan praten.Het is goed om met je die gewoonte eigen te maken. En je baby herkent het op een gegeven moment. Dat geeft je kindje ook rust

* zorg dat je kind een favoriete knuffel ( of troostlapje ) heeft.Echt het helpt voor een peuter een “vervangende” knuffel te hebben.

* ga in het begin niet te lang weg.Ga heel even weg en maak duidelijk dat je weer terug bent, zo leert je kind dat je echt altijd weer terug komt!Want als een kind dat door krijgt, hoeft hij niet meer bang te zijn om verlaten te worden, en daar is het je om  te doen.

lees ook: alles over de eerste stapjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *