Kortere zomervakantie

kortere vakanties

Willemien: zomaar een moeder: kortere vakanties

Door de vakantiespreiding begon de vakantie van de Regio Midden drie weken eerder dan de vakantie van de Regio Noord, mijn kinderen. Toen ik mijn vriendin na een paar weken al hoorde klagen had ik daar nog niet zoveel gevoel bij. Ja vervelend ja, dat gehang binnen.
Ik keek er wel naar uit die vakantie, fijn de kinderen thuis. Niet meer opjakkeren bij het ontbijt, schooltassen in-&uitladen, tijd voor leuke dingen. Inmiddels zijn er vier weken van de zomervakantie voorbij en heb ik mijn grens bereikt. Van het verzinnen van activiteiten voor de kinderen tot het halen van boodschappen met die gastjes: ik ben op.

Nog twee weken

En dan te bedenken dat ik nog twee weken moet.
Wie heeft bedacht dat die vakantie zes weken moet duren? Voor wie is dat goed? Voor kinderen lijkt het me niet gunstig: de lesstof zakt weg en ze missen hun vriendjes. En voor de meeste ouders is het zeker niet goed. Al die vrije weken zijn niet of nauwelijks te combineren met een baan. (Diegene die dat wel lukt heeft in elk geval een aan het bovenmenselijke grenzend organisatietalent. Wat ik niet heb.)
Nee. En dan dus zes weken maal 24 uur aan je eigen kroost worden blootgesteld.

Dan heb ik het nog niet eens over de enorme berg vrije dagen en weken gedurende het schooljaar. Steeds als ik een moment voor mijzelf denk te hebben doet er wel een iets wat stout, vies, pijnlijk of levensgevaarlijk is. Sta ik me op te maken, benut junior dit om vrijuit in de wc te roeren. De wc-bril af te likken. Een wc-rol af te rollen of een schroef in zijn mond te stoppen. Kom ik na het douchen beneden, is nummer twee gewoon pleitos, waarna ik langs 10 adressen kan voor ik hem gelokaliseerd heb. (Verkleed als zwarte piet. Ja ik ben pakjes aan het rondbrengen. En mijn loopfiets is Amerigo.) De kinderen lijken er ook klaar mee en beginnen elkaar te meppen. Mijn laatste beetje energie is gisteren, terwijl ik probeerde te koken, helemaal weggelekt. De baby was autootjes aan het pikken van zijn broers. Mijn oudste sleepte hem weg, maar liet hem vallen, met zijn hoofd op een stalen traptree, de verhoging naar de keuken. Een enorme blauwe plek op zijn slaap. Ik ben er nog misselijk van.

Lang leve kortere vakanties

De vakantie mag wat mij betreft een, twee, of drie weken korter. Lijkt me nog ruim voldoende tijd om op vakantie tegaan, wat familiebezoekjes af te leggen, rond het huis te rommelen of voor mijn part vier keer naar een pretpark te gaan. Ik pleit voor een zomerschool (niet alleen voor de kinderen van groep 7 zoals nu het geval is), voor alle leeftijden, of voor een kortere zomervakantie. Nu maar hopen dat mijn kinderen als ze groter zijn dit niet lezen
Willemien

Lees meer van Willemien: zomaar een moeder

kortere vakanties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *