Peuter ontdekt hoe je kunt fluiten

peuter fluit

een peutertje leert fluiten op een fluit…

Vrijdag 10.30, peutertje (net 2) kletst: “ajo!” (=hallo) “Muziek maken? Oooh!”. En ze duikt in de doos met muziekinstrumenten die voordat de Muziek op Schootles begint klaarstaat voor vrij spel.

Ze gaat op ontdekkingstocht:

Hé…. Deze is nu gevuld met een paar nieuwe speeltjes…. Mmm even kijken..

Ze pakt een grote bouwfluit eruit. Dit is een fluit die uit allemaal losse elementen bestaat, zodat je hem groot en klein, recht of met bochten kunt maken. Vol interesse wordt het instrument bekeken en het mondstuk gaat richting haar mondje.

Ze zet hem aan haar mond en zingt erin. Als vanzelf blaas ik met mijn mond alsof ik een fluit heb. Ze kijkt me aan. En zingt nog een keer mooi in de bouwfluit. Weer blaas ik met mijn mond. Nu probeert ze de andere kant van de fluit en zingt daar in. Mmmm, ze merkt dat ik haar iets anders duidelijk probeer te maken en blijft op zoek. Er is nog zo’n fluit in de doos die ik nu pak en ik blaas erin. Nu wordt het pas echt leuk voor mij als muziekjuf: Ze doet míj niet na door te gaan blazen, maar het geluid van mijn instrument imiteert ze! De toon van mijn fluit klinkt iets hoger dan de toon die ze zelf zong en ja hoor: nu zingt ze de toonhoogte die uit mijn fluit kwam! Geweldig! Zo´n muzikale opmerkzaamheid!

Vlak hierna had ze door hoe het blazen moet op de fluit, waar ze vervolgens niet meer mee stopt (en de week erna meteen weer mee start!). Al blazend ontdekt ze dat ze met zacht en hard blazen hoge en lage tonen eruit kan krijgen.

Nieuw

Dit is typisch iets voor een jong kind dat iets nieuws kan. Zodra het ontdekt is, blijft je kind het oefenen….Nog een keer, nog een keer en nog een keer. Jonge kinderen leren ontzettend graag en het gaat vol overgave. Heeft je kind door hoe lopen gaat? Dan loopt het de hele dag (en jij erachteraan) En heeft je kind door hoe een fluit werkt? Ja, zorg er dan maar voor dat je een fluit met een aangenaam geluid in huis hebt. Een gewone blokfluit is hier niet voor geschikt, die gaat alleen maar lelijk piepen.

Het blazen op de fluit is bovendien heel nuttig voor de adem. Zeker kinderen met aanleg voor astma hebben er baat bij.

De bouwfluit heet de ¨Saxoflute¨. Een leuke combinatie van bouwen en muziek maken en op veel plaatsen te koop.

Voor in bad zijn er geweldige ¨Tub tunes¨verkrijgbaar, waarbij je kind verschillende toonhoogtes kan ontdekken naar aanleiding van de hoeveelheid water die er in de Tubtune zit.

Lees dan meteen ¨een fluit voor Nijntje¨ van Dick Bruna voor en het fluitjesfeest kan beginnen!

lees ook: hoe luisteren jonge kinderen naar muziek

fluit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *