Het Kleine Weeshuis ontdekken met een kleuter of peuter

kleine weeshuis

Amsterdam is een enorme stad en ook de meeste musea in Amsterdam zijn erg groot. Natuurlijk heb je de bekende plekken zoals NEMO en het Scheepvaartmuseum. Maar zoek je een leuke kinderactiviteit in Amsterdam  met een peuter of kleuter dan kan ik je ook het Kleine Weeshuis van harte aanraden.

kleine weeshuis

Het Kleine Weeshuis in het Amsterdam Museum

Het Kleine Weeshuis is een apart onderdeel van het Amsterdam Museum dat speciaal geopend wordt voor ouders met kinderen. Bij binnenkomst van het museum krijgt je kind een armband met chip om.  Daarmee gaat niet alleen de deur open maar kunnen ook leeftijdstoepasselijke activiteiten worden opgestart. Dit is een museum dat ingericht is als een 17e eeuws weeshuis.  Kinderen mogen overal aan komen en er zijn grappige verrassingen. Een geheime gang van een kamer die uitkomt bij een keukenkastje. Pannen waar je in kunt roeien en waar dan het eten van vroeger in te zien is. Bedjes waar je echt in mag gaan liggen en een koe die je kunt melken. Met een peuter is het al uitdagend en leuk genoeg om gewoon rond te kijken en de spelletjes te doen als verkleden.  Tijdens ons bezoek was er een peuter die zich tien minuten lang vermaakte door kiekeboe te spelen in de geheime gang. Zo schattig!

kleine weeshuis

Speurtocht

Met een kleuter kan je al een speurtocht ondernemen met “Muus de muis”, een slimme muis die zich in verschillende kamers op een andere plek verstopt heeft. Mijn dochter is elke keer druk bezig de muis te vinden en lacht hardop wanneer ze hem heeft gevonden.  Met de armband kunnen er in elke ruimte verschillende voorwerpen geactiveerd worden. Muus vertelt dan een verhaal op kinderniveau over het voorwerp en geeft daarna vaak een opdracht. Wist je dat kinderen vroeger met zijn vieren van één bord aten? Dan moet je wel een beetje dooreten dus anders krijg je niks. Kijk eens in de pan: zie jij wat wat de weeskindjes vroeger te eten kregen? Vaak zijn het meerkeuze vragen soms ook opdrachten, zoals je naam al schrijven met een veer.

Wat het kleine weeshuis mede zo leuk maakt is dat er slim gebruik is gemaakt van moderne technieken zonder dat het afdoet aan de sfeer van vroeger. Er zijn geen grote digitale displays maar in plaats daarvan is bijvoorbeeld de  de bodem van het bord een schermpje waardoor er elke keer wat anders te eten te zien is.

kleine weeshuis

Dit gastblog is geschreven door Tikva van het blog gezinopreis.nl. Op haar site kan je lezen over vakanties en reizen met kinderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *