Je kleuter 4 jaar en 8 maanden

kleuter vier jaar en 8 maanden

Je kleuter vier jaar en 8 maanden: je kind kan al zoveel!

Praten

Je zult merken dat de uitspraak van sommige woorden je kleuter nog heel veel moeite kan kosten. Niks mis met de woordenschat, niks mis met het begrip van de woorden, maar o o o wat kunnen letters als de s, de r, de v de sch toch lastig zijn…. De oorzaak van het probleem is eenvoudig: je kind beheerst de spieren die het nodig heeft voor het uitspreken van die klanken nog niet voldoende. Komt vanzelf!
Maar er zijn twee dingen die je in dit stadium echt niet moet doen:

Niet alleen DENKEN dat dit babytaaltje toch wel schattig is, maar het ook hardop ZEGGEN. Gegarandeerd, je kleuter blijft langer krom praten.
Fout numero twee is de tegenovergestelde: je kind iedere keer verbeteren. Daar worden kinderen alleen maar heel onzeker van.

Wat je wel moet doen? Ook twee dingen: NIKS! En zorg dat jezelf netjes spreekt.

Sociale ontwikkeling van je kleuter van 4 jaar en 8 maanden

Afspraken om te spelen moeten nu een stuk soepeler gaan dan een half jaar geleden.
Echte kleuters zijn best coöperatief en ze zijn al behoorlijk zelfstandig: ze nemen initiatief, bedenken zelf wat ze willen doen en ze beginnen begrip te ontwikkelen voor de gevoelens van anderen. En dat betekent dat jij als ouder heel wat minder ruzies hoeft te sussen!
Maar denk niet dat je ervan  af bent! Juist kleuters zijn er goed in de regels van het spel voortdurend te veranderen. Als er een kreet is die je in deze periode heel vaak hoort, dan is het wel: dat is niet EERLIJK!!!

Je leven als ouder.

Heb je het gevoel dat je alleen maar loopt te rennen en het huis loopt schoon te houden?
Laat je kind helpen. Echt in het begin is het best lastig een kleuter mee te laten doen, maar, heus na een tijdje heb je er daadwerkelijk hulp aan. Ze kunnen al heel wat en vinden het vaak ook leuk: het is natuurlijk heel stoer, dingen te doen die volwassen doen. En hebben ze een keer geen zin: tja, dat is dan misschien ook wel een goede voorbereiding op later….

Lees verder de ontwikkeling van je kleuter: vier jaar en negen maanden

meer info

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *