Je kleuter 4 jaar en 5 maanden

kleuter vier jaar en vijf maanden

Je kleuter vier jaar en vijf maanden wat gebeurt er allemaal in het leventje van je kind?

Kleuters zijn dol op rekwisieten in hun fantasiewereldje: stokken worden zwaarden, sjaals van moeders worden capes van superhelden. Van dekens maak je Indianententen….als ze vier jaar oud zijn staat hun fantasie in de hoogste versnelling. Je kleuter kan worden wat hij wil: brandweerman, prinses, en desnoods allebei tegelijk. Hun enorme fantasie stelt ze in staat ¨ toneelstukken te spelen die uren lang kunnen doorgaan. Sterker nog zo´n verhaal kan dagen duren.

Je kleuter kan gemakkelijk in 2 werelden tegelijk leven: de echte wereld, waarin dingen je dingen vast kan pakken en zijn fantasiewereldje. Het wereldje wat hij/zij heerlijk bij elkaar verzint. Of je kind nu alleen speelt of met andere kinderen: vaak speelt hij een fantasiespel waarin hij allerlei rollen vervult. Vriendjes herkennen dat: zij doen het immers ook. En zo kunnen ze samen lekker spelen. Ze mogen in een fantasie wereld hun eigen regels bepalen. Daar zie je nog wel eens even het spel uit de hand lopen. Maar het is opvallend hoe makkelijk kinderen dat samen oplossen. Maak je geen zorgen dat je kind het verschil tussen fanatsie en werkelijk heid uit het oog zal verliezen. Dat onderscheid voelen ze haar fijn aan.

Cognitieve ontwikkeling

Gesprekken met kleuters krijgen ook wel wat weg van een derde-graads-verhoor: waarom gaan we naar oma, wanneer gaan we naar huis, wie komen er op visite? De vragen met een W zijn favoriet en WAAROM voert de lijst aan Je kleuter begint te beseffen dat er een reden is voor dingen en natuurlijk wil hij er achter komen wat die reden dan is. En bovendien groeit zijn woordenschat spectaculair en natuurlijk wil hij die uitproberen.

 Je leven als ouder van een  kleuter vier jaar en vijf maanden

Als je kind koorts heeft, heb jij waarschijnlijk de thermometer niet eens echt nodig: je śpring in het veld, ligt ineens lusteloos op de bank. Hoe graag je ook een snelle oplossing zou willen: de meeste koorts aanvallen bij kinderen worden veroorzaakt door virussen, die niet reageren op antibiotica. Dus heel veel knuffels en heel veel drinken, dat is het beste wat je kan doen

Lees verder de ontwikkeling van je kleuter: vier jaar en zes maanden

meer ifo over kleuters

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *