Help je kleuter onderhandelen.

dreinende kinderen

Als er iets vermoeiend is en persoonlijk slecht voor mijn humeur dan zijn het wel dreinende kleuters . Nee dat is niet waar, dreinende kinderen, ik ben er echt allergisch voor.

Het schijnt dat er ouders zijn, die dit probleem oplossen door gewoon dingen te verbieden. Die gewoon NEE zeggen en daar blijft het dan bij. Ik moet zeggen : ik ben zulke ouders nog nooit tegen gekomen…
Het klinkt je als moeder, die het tigste argument achter de rug heeft, vast als muziek in de oren. De kids vragen : “Mag ik ….” En jij zegt “NEE”   de kids zeggen : oke! En spelen lief verder. Het bestond misschien in de 50 -er jaren. Maar nu niet meer.
En – hoe vervelend ik dreinende kinderen ook vind- je moet er toch niet aan denken dat je een  gehoorzaam robotje op deze aarde zet… Stel je voor dat dat gehoorzame robotje lid wordt van een hele enge sekte ??.
Oke, soms slaat mijn fantasie op hol. Maar we zijn het er over eens dat we niet houden van te zeer gedrilde kinderen.

Hoe voorkom je dreinende kinderen  zonder militair machtsvertoon ?

Een paar tips:

1 Er zijn gebieden waar niet te onderhandelen valt.

en dat zijn : etenstijd, bedtijd, naar school gaan. En wat jij verder nog belangrijk vind natuurlijk.
Maak dat van af het begin aan duidelijk  dat in deze zaken Moeders ( en vaders ) wil wet is.En als je nu denkt : oeps, hier wordt elke avond over bedtijd gezeurd, dan begin je er nu mee. Gewoon NEE zeggen. En wees daar consequent in ! “Oke, nou voorruit dan maar nog 5 minuutjes” En je kweekt een zeurdoos.
Het klinkt heel streng, maar je geeft je kind rust.

2 Leer je kind je te overtuigen met argumenten.

“Mahammmm, toe nou , alsjebliefffffft…”.dat is dus geen argument. Je leert je kinderen met je te argumenteren door zelf het goede voorbeeld te geven. En met argumenten uit te leggen waarom je iets niet wil. Op het moment dat ze met een goed tegenargument komen, kan je daar op in gaan. En uitleggen waarom je dat een goed argument vindt. En zo kan je samen met je kleuter Maar maak je kind klip en klaar dat  “Toe nouhooooo”, en vage beloftes geen argumenten zijn die jou over de streep trekken.
Geloof het of niet, maar kleuters kunnen dit al heel goed!
Zo leer je je kind onderhandelen in plaats van zeuren, een vaardigheid waar je kind een leven lang plezier van heeft !

lees ook : wanneer moet je je zorgen maken over je 5 jarige kleuter

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *