Hoeveel calorieen heeft een kind van acht jaar nodig

kind van 8 jaar

Hoeveel calorieen heeft een kind van 8 jaar nodig, wanneer is het teveel en wanneer te weinig.

Het is misschien raar, om in deze tijd, nu we allemaal zo met het Corona-virus bezig zijn, te schrijven over calorieën. Maar als er iets is, wat we allemaal willen is het gezond zijn en blijven.

Teveel of te weinig calorieën, kunnen je niet beschermen tegen welk virus dan ook. Maar ze maken wel verschil als het gaat om beter worden!

de tabel:

                                                                    Jongen                         Meisje                        

niet zo actief 4 – 8 jaar1.5001.300
  9 – 13 jaar2.1502.000
Actief   4 – 8 jaar 1.600 1.500
  9 – 13 jaar 2.400 2.200
calorieeen nodig voor een kind van acht

Er zijn ,als het gaat om calorie inname, vier mogelijkheden. En die gaan niet alleen op voor een kind van 8 jaar, die gelden eigenlijk voor iedereen.

4 mogelijkheden voor een kind van 8 jaar (maar eigenlijk voor iedereen)

Mogelijkheid 1 : je kind eet precies genoeg.
Helemaal goed, helemaal zo laten, praten we verder niet over
Mogelijkheid 2 : je kind eet te weinig
Onthoud: tabellen geven een globale indicatie, wanneer je kind levenslustig en gezond is, en het eet minder calorieën dan in de tabel staat, dan zou ik me persoonlijk geen zorgen maken. Misschien wanneer je de huisarts toch spreekt even over hebben. Let wel even extra op of er gezonde zaken gegeten worden! Het zou niet slim zijn, de geringe eetlust weg te gebruiken voor het eten van snoep en friet enzo.
En daarmee komen we op Mogelijkheid 3 : je kind eet niet meer en niet minder dan het juiste aantal calorieën, maarrrrrr wel de verkeerde! Twee keer per week een frietje, geen appeltje (of ander fruit natuurlijk). Wel chips en MenM’s maar weinig boterhammen kaas.
En dan ligt Mogelijkheid 4 op de loer: je kind eet gewoon teveel!

een dagje tellen

Wanneer je,na het kijken op de tabel en een dagje calorieën tellen, tot de ontdekking komt dat je kind gewoon te veel eet, dan moet je je niet generen om hulp te zoeken. Bv bij Natasja van Spruitjesenzo.

Wanneer je denkt: jeetje, die van mij begint hoe langer hoe ongezonder te eten, dan is het aan jou dat roer zachtjes weer in de goede richting te draaien.
Dat is niet makkelijk: een kind van acht jaar is geen kleuter, die doet niet meer vanzelfsprekend wat je zegt. Je kan gerust een grote mond verwachtten.
Dat is helemaal niet erg. Dat is nu eenmaal een deel van opvoeden.

Ondertussen kijk je natuurlijk ook kritisch naar jezelf. Het kan best zijn dat jij ook wat makkelijk geworden bent, met de snoep en de koek. In dat geval kan je het goede voorbeeld geven, en geloof me. Dat werkt heel erg goed.

Ik schrijf het hier zo eenvoudig op, maar geloof me: het kost best veel eerlijkheid en moed om toe te geven: we eten met z’n allen niet zo  heel gezond. Maar het is wel meer dan de moeite waard om voor gezond te gaan. En dan bedoel ik echt niet dat je nooit meer een frietje mag!

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *