Feest in de klas!

jarige

Een jarige in de klas.

Gefeliciteerd met je 5de verjaardag, schrijf ik met mooie letter en een oranje stift op een grote verjaardagskaart. Met deze kaart gaat de jarige job vandaag, voor het eerst in zijn onderwijs carrière, de klassen rond. De jarige ontvangt trots de felicitaties van de juffen. Zijn vriendjes overhandigen de leerkracht de benodigde gekleurde pennen, kaart en een heerlijke traktatie. Een kwartier later komt het drietal terug in de klas met een verjaardagskaart vol mooie wensen.

Terwijl heel onderwijsland zich bezig houdt met wel of niet staken, de griepgolf, rapporten, voorbereiding op oudergesprekken vier ik het eerste feestje van dit schooljaar in de klas. Eén van de jongste kleuters viert vandaag zijn vijfde verjaardag. In de klas hebben wij daar een waar verjaardag ritueel voor. Deze jarige kleuter heeft dat het vorig schooljaar al eens afgekeken en weet wat hem te wachten staat. Hij geniet met volle teugen als alle kinderen hem enthousiast toezingen met ‘er is er één jarig…’ en ‘happy birthday to you’. Ook de andere feestelijke activiteiten ondergaat hij met een grote lach op zijn gezicht. Zo mag hij vijf kaarsjes uitblazen, vijf keer zo ver mogelijk van de stoel afspringen en vliegen door de klas (lees juf tilt hem al vliegend door de klas, hilarisch!).

Daarna mag de jarige trakteren! Deze traktatie ligt op een dienblad onder een geruite theedoek. Voorzichtig spiek ik wat er onder zit en trek een vreselijk vies gezicht naar de klas…. Vervolgens vraag ik wie van de kinderen slakkenhuizen lust? Reactie: “BLEEH” Net als de traktatie uit voorgaande schooljaren is ook deze traktatie niet te pruimen…! Niet te geloven waar ouders hun kinderen afgelopen jaren op wilde trakteren; van dinopoep tot krokodillentranen, muizen tot heksenogen ik heb het allemaal voorbij zien komen…. Maar gelukkig kunnen wij met onze toverspreuk ‘hatsieknatsieknierekniereknatsiehatsieknatsieBOEM’, een hele boel grappen en gelach er een overheerlijke traktatie van maken! En zo kan ook deze jarige al zijn klasgenootjes op cup cakes trakteren.

Na schooltijd loopt de jarige enthousiast naar zijn moeder toe en deelt met haar zijn eerste eigen verjaardag ervaring op de basisschool. Mijn hart maakt een sprongetje van geluk. Eenmaal in de klas valt mijn oog op de scheurkalender: ‘Gefeliciteerd, de eerste 100 schooldagen zitten er weer op! Geniet van deze mijlpaal door een fles champagne open te trekken (wel na schooltijd)’ En dat doe ik! Werken in het onderwijs is een feestje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *