Even alleen naar het winkelcentrum?

naar het winkelcentrum

“Vanaf wanneer”, vroeg moeder C  “mogen jullie kinderen naar het winkelcentrum”.

Ze bedoelde niet, je stuurt ze even naar de supermarkt om een pak melk. Ze bedoelde, je kind wil samen met een of meer andere kinderen naar het winkelcentrum.
Haar dochter, 10 jaar oud, vroeg deze week of ze met een paar vriendinnen naar de Action mocht.
“Wat gaan jullie daar doen, dan? ”, was haar tegenvraag.
“Hmmm…..”,mompelde haar dochter, “tjaa…….hmmmm….geen idee mam”

Niet alleen naar het winkelcentrum

Tot haar grote verontwaardiging, mocht ze niet mee. Het probleem waar moeder C mee worstelt is dat een aantal vriendinnen dit wel mogen. En dat maakt het extra lastig voor haar, om nee te blijven zeggen.
Andere moeders herkennen het probleem. De dochter van moeder J (die een beetje buiten het dorp woont) zou met vriendin A ( die ook buiten het dorp woont) naar de opa en oma van A fietsen, die wonen in het dorp. En vandaar zouden ze naar vriendin B gaan. Vriendin B bleek niet thuis te zijn, waarop moeder J het uitstapje verbood.

Alle moeders zijn het er wel over eens. Doelloos rondzwerven door dorp of winkelcentrum, dat is gewoon geen geschikte bezigheid voor meiskes van een jaar of 10.

Als je kinderen al wat ouder zijn

Moeder E, die al wat oudere kinderen heeft, vertelt dat haar oudste er nooit behoefte aan had. Haar jongste daarentegen wel. Moeder E zag het groepje basisschool kinderen, waar haar dochter mee op pad wou. En dacht bij zichzelf: “daar zitten een paar boeven bij, waar mijn dochter nog niet tegen op kan. Zodra ze zo assertief is, dat ze nee kan zeggen tegen zo’n groepje, dan mag ze”

Het stellen van een bepaalde vaardigheid, zoals nee kunnen zeggen tegen groepsdruk is misschien veel slimmer, dan een leeftijdsgrens hanteren. Want waar je als moeder bang van bent, is toch dat je kind meegesleept zal worden in activiteiten, waar je niet achter staat. Denk aan vandalisme, kleine winkeldiefstallen, andere groepjes kinderen uitdagen…

Ik hoop voor moeder C dat dit haar sterkt om grenzen te stellen, ook al maken de moeders die alles goed vinden het haar nog zo moeilijk. En weet je moeder C, er zijn vast ook moeders bij de vriendinnen van je dochter die ook zo be-lache-lijk streng zijn van wie ook he-le-maal niks mag. Maar je dochter is wel zo slim om dat niet aan jou te vertellen….

Lees ook eens: mijn kind lust geen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *