Het verschil tussen schoolangst en spijbelen

schoolangst spijbelen

Schoolangst : het verschil tussen schoolweigeren en spijbelen

Bieneke Nienhuis schreef het boek Schoolangst en schoolweigering bij kinderen. Ook werkt ze als deskundige bij RENN4, een onderwijsorganisatie voor leerlingen met beperkingen in gedrag en/of psychiatrische problematiek..

Ongeveer één procent van alle schoolgaande jeugd heeft last van schoolangst, resulterend in schoolweigering, meestal beginnend in het eerste of tweede jaar van het voortgezet onderwijs.

Bij schoolweigering , is een kind op zich gemotiveerd om naar school te gaan. Alleen het kind wordt ziek :misselijk, naar, akelig. Of eigenlijk depressief en bang. Ouders en kind merken dat de klachten minder worden als het kind thuisblijft. Daar gaat een kind overigens wel heel netjes en braaf aan zijn huiswerk. Een heel andere houding dan spijbelen. Bij spijbelen zorgt een kind er wel voor dat school denkt dat hij thuis is en thuis denkt dat hij op school is.

Een spijbelend kind is lekker bezig met die dingen die hij op dat moment veel en veel leuker vind dan school. Als ouder heb je daar best je handen aan vol : immers je hebt een kind dat niet erg gevoelig is voor gezag….En dat niet erg bereid is moeite te doen voor een lange termijn doel als een diploma.

Een school weigeraar is bezig met iets te vermijden wat hij doodeng vindt, naar school gaan. Als ouder heb je dan een behoorlijk probleem. En bovendien is het een sluipend probleem. Dat begint met een keertje thuis blijven , en nog een keer en nog een keer…..Je vindt het als ouder zielig en je ziet dat je kind toch huiswerk maakt…..

Vergis je niet…

Maar vergis je niet: het wordt alleen maar erger en je kind komt aan de zijlijn te staan en raakt geïsoleerd van zijn vriendjes.

Wat moet je doen als ouder ? In beide gevallen is het verstandig hulp te zoeken. Bij de school, bij de leerplicht ambtenaar en bij maatschappelijk werk. Niet bang zijn om in te grijpen: hoe eerder je er bij bent, hoe beter

Lees verder Mijn kind: de basisschool Hoeveel slaap heeft een 6 jarige nodig

schoolangst

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *