Wat is normaal voor een kind van 10 ?

kind van 10

Wat is normaal voor een kind van 10 ??

Tja je kent die beroemde vraag: ooit een normaal mens ontmoet?
Wat is normaal, kunnen we ons afvragen. Maar als ouder kan je soms kijken naar je kind en denken: “Lieve help, is dit normaal????” Waarmee je bedoelt te zeggen: “ik vind dit niet normaal en ik weet niet wat ik moet doen”
En dat, lieve moeders, is heel normaal!

Wanneer je een beetje inzicht hebt, in hoe een kind zich ontwikkelt, wat ze op een bepaalde leeftijd wel en niet kunnen, wordt het makkelijker te bepalen, wat “normaal” gedrag is.
Maar let op !!! Alle kinderen zijn verschillend. Ze ontwikkelen zich wel langs dezelfde lijnen, maar allemaal op dezelfde manier en hetzelfde tijdstip.
Wat jij hier dus leest bij BabyenKind en andere sites, is dus geen Bijbel, geen spoorwegboekje, geen Hoe hoort het. Het zijn richtlijnen. Hier richten we ons op TV, PC en mobiele telefoon

TV en PC en een kind van 10

Je kind zal inmiddels behoorlijk wat tijd achter de laptop doorbrengen. Vooruitlopend op de pubertijd worden vrienden steeds belangrijker. En gaan vriendjes en vriendinnetjes steeds meer bepalen wat wel en leuk is. En wat wel en niet gedaan wordt…
Dat is dus normaal. Een kind van 10 dat niet meer van de PC is los te scheuren, is NIET normaal.
Het zal je moeite kosten, maar dat is gedrag wat je niet moet accepteren.

Wat tv kijken betreft: je begint zo langzamerhand echt verschil te zien tussen jongens en meiden. Meiden vn 10 kijken graag lief en leed. Op deze leeftijd kiezen ze graag voor een of meerdere soaps waar ze heerlijk mee meeleven. Jongens gaan voor de actie!
Omdat ze inmiddels vlot kunnen lezen, is ondertiteling niet langer een probleem: hun wereld wordt dus groter (en ook dat is normaal)

Een mobieltje

Je vraagt je misschien af of het normaal is dat een kind van tien een mobiele telefoon heeft. Aan je kind kan je het niet vragen: die zal je altijd vertellen dat IEDEREEEEN een mobiele telefoon heeft. Waarschijnlijk  een dure smartphone…
In werkelijkheid heeft ongeveer de helft van de 10 jarigen een mobieltje. Aan jou dus wat je doet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *