Multivitamine gummies: goed of slecht?

multivitamines

Multivitamine gummies zijn goed. Goed lekker, bedoelen we. Heb je eens zo’n gummie geprobeerd? Het zijn gewoon snoepjes die met vitamines zijn verrijkt, en kunnen dus heerlijk smaken. Kinderen en volwassenen zijn er beiden dol op. Multivitamine gummies zijn populair en zijn in vele variaties te koop. Maar helaas is niet alles wat verkocht wordt daadwerkelijk nuttig of gezond.  

Kunstmatige kleurstoffen in suiker 

Als je de gezondheid van je kind écht wilt verbeteren, stop dan met het kopen van multivitamine gummies. Vitaminen en voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen maar vitaminen die gemaakt zijn met kunstmatige kleurstoffen die zijn gedoopt in suiker zijn dat helaas niet. Gummivitamines kunnen zelfs schadelijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen, ondanks de verpakking die ze als gezond bestempelt. 

Ook hebben de gummies de aandacht van tandartsen over de hele wereld. Vanaf het moment dat ze in de mond komen, richten vitamine gummies een ravage aan in het lichaam van kinderen. Al jaren beschadigen deze zogenaamd gezonde en heerlijke suikerbommen het kindergebit in het hele land. Je zou je kind ook geen zak snoep geven om hun gezondheid te verbeteren, dus je kunt de vitamine gummies beter ook links laten liggen. 

Multivitamine gummies blijven kleven 

Het gelatinemateriaal dat gebruikt wordt om de vitaminen bij elkaar te houden is waar het probleem begint. Het kleeft aan de tanden, en in combinatie met het lekkere suikerachtige stofje aan de buitenkant, veroorzaakt het gaatjes en rotting. 

Hoewel veel producenten het suikergehalte in hun gummivitamines hebben verlaagd, zorgt het gummimateriaal ervoor dat de suiker de hele dag aan de tanden blijft kleven, zodat zelfs de kleinere dosis suiker nog grote schade kan aanrichten. Regelmatig poetsen en flossen is eigenlijk nog niet voldoende om het gummimateriaal dat aan de tanden blijft kleven volledig te verwijderen, dus al binnen een paar maanden na het gebruik van de gummie kunnen de tanden worden aangetast door de voortdurende resten.

Vitamines uit voeding 

Zeker, het aanmoedigen van gezond eten bij kinderen is niet voor iedereen een simpele taak. Proberen ervoor te zorgen dat je kinderen de voeding krijgen die ze nodig hebben om op te groeien tot gezonde, sterke volwassenen kan een uitdaging zijn. Vitamine gummies lijken de perfecte snelle oplossing om kinderen een gewone multivitamine te laten slikken, maar de werkelijkheid is dat je je kind geen dienst bewijst door ze dagelijks gummies te geven. 

Het beste is en blijft vitamines uit hele voedingsmiddelen. Het is een heel algemeen geloof dat multivitaminen het antwoord zijn op een gezond, groeiend lichaam. Maar de waarheid is dat je door een dieet te eten dat rijk is aan groenten en fruit, en volle granen, het lichaam op natuurlijke wijze voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Als je naar het etiket kijkt, is het duidelijk dat vitamine gummies vooral een gummy zijn, met heel weinig vitamine. De minuscule hoeveelheid voedingsstoffen die gummies wel bevatten, bieden extreem kleine sporen van vitamine A, B, C en D, en calcium. Al die voedingsstoffen zijn gemakkelijk te vinden in echt voedsel, zoals aardbeien, wortels, eieren en yoghurt. Naast de kleine lijst van voordelen die de vitamines bieden, bieden deze hele voedingsmiddelen ook eiwitten, vezels en gezonde vetten die essentieel zijn voor het menselijk lichaam.

Kauwbare multivitamines 

Als je het gevoel hebt dat het dieet van je kind echt onvoldoende is, dan is er nog een ander alternatief: kauwbare multivitamines. Hoewel kauwbare multivitaminen niet zo lekker smaken als gummies, zijn ze wel een betere optie. Kies bijvoorbeeld een kauwvitamine die gemakkelijk oplost en snel weggespoeld kan worden met een slokje water. De meer krijtachtige optie is niet altijd het lekkerst qua smaak, maar als je je kinderen meer dagelijkse voedingsstoffen wilt geven en ze geen gaatjes wilt bezorgen, dan zijn kauwbare multivitamines wel de beste keuze.

Als je echt geeft om de gezondheid en voeding van je kind, stop dan in ieder geval met gummies. Investeer in een kauwbare multivitamine of doe wat onderzoek naar welke voedingsstoffen kinderen het meest nodig hebben en geef ze echt voedsel dat die voedingsstoffen bevat. Het is misschien niet zo gemakkelijk als het aanbieden van een vitamine pil in een jasje van snoep, maar het komt wél de gezondheid ten goed en zal je kind meer leren over gezond eten. 

lees ook: weten waar je kind is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *