Mijn peuter luistert niet

luistert niet

“Dat kind luistert niet”, denk je…en daar word je best moe van, maar is dat echt zo?| Luistert je kind echt niet?

Je peuter steekt – alweer – zijn handje in de bak met kattenbrokjes. Jij weet: over 2 seconde steekt hij er een in zijn mond….
je peuter dribbelt enthousiast – de handjes al vooruit gestoken – naar de boekenkast. Jij weet wat ze wil: alle boeken van plank 2 naar beneden trekken.
Je peuter ziet jouw telefoon op het tafeltje bij de bank (hoe kan je zo stom zijn die te vergeten??) en pakt je telefoon op….

Wat doe jij in al die gevallen? Juist. Je brult keihard NEEEEEE
En je peuter? Die gaat rustig door waar ze mee bezig was.

een paar zaken over “luistert niet”

Het is niet zo dat…

Laten we hier even een groot misverstand rechtzetten. Het misverstand dat jij  denkt: mijn kind weet heeeel goed dat dat niet mag, ze luistert niet!
Het is niet zo dat je kind heel goed weet wat iet mag….daar is je kind nog veel te klein te voor.
Zo, en nu hebben we dat vervelende gevoel dat jij hebt dat je peuter expres ongehoorzaam is, ook mooi uit de weg geruimd.
Je peuter wil jou dolgraag een plezier doen, niks liever dan dat! Je bent de liefste mama van de hele wereld, weet je dat wel?

Het is wel zo dat…

Je peuter leeft heel erg in het nu. Wij volwassen mensen gaan naar een dure mindfull cursus om dat opnieuw te leren (en ik kan het weten, want ik deed het). Een peuter heeft in dat kleine bolletje met een peuterbrein dat zich nog volop aan het ontwikkelen is, niet zo heel veel plaats. En al die dingen die niet zo mogen en zo moeten en dit en dat…die zijn nog niet echt zeg maar geland.En dus is het geen kwestie van luistert niet, maar een kwestie van nog niet geland. En jij moet zorgen dat die zaken wel gaan landen.

Zo luister je peuter wel.
Ook al is de verleiding nog zo groot om Nee te roepen, doe het niet. Als je kind vol enthousiasme op de kattenbrokken afrent, heeft het maar een gedachte: Kattenbrokjes!!! Ze hoort je eenvoudig niet.
Loop naar je kind toe, haal het bakje weg en zeg iets simpels, zoals “neeeee, kattenbrokjes zijn voor de kat, niet voor kindjes”
Herhaal dit 3 weken en je zal zien, het plakt !
Omdat het zo veel tijd en energie kost je kind te leren wat wel en wat niet mag, heb ik mijn huis altijd behoorlijk kidsproof ingericht.

en lees ook eens : mindful eten met je kind

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *