Gezellig samen spelen??

samen spelen peuters

Een van de leukste activiteiten die je met peuters kan doen is ze samen laten spelen. Maar je weet nooit hoe het afloopt, als je twee peuters gezellig samen wil laten spelen. Dat komt omdat ze nog maar 2 en 3 jaar oud zijn en zelfs als ze de ander heel erg leuk vinden: ze zijn nog vooral bezig met zich-zelf en de wereld te ontdekken. En met dat leren krijg je zomaar de machtsstrijd cadeau, die elk kind ontwikkelt om zich te verzekeren van z’n onafhankelijkheid Dat is natuurlijk heel mooi, die onafhankelijkheid, maar het kan voor ongemakkelijke situaties zorgen. 

Een van de grootse slagvelden is die van het zogenaamde: speelgoed trekken. En jij maar hopen dat je kind dan daarna wel bereid is z’n favo auto met z’n vriendje te delen. Tenslotte heb je deels deze activiteit voor je peuter bedacht omdat je graag wil dat hij leert samen spelen Vergeet het maar. Peuters doen dat niet. Ze kennen het begrip delen – nog – niet. Als ze wat willen dan willen ze het NU! Ze beginnen wel te ontdekken dat je kan vechten voor wat je wil…. En dat doen ze dan ook, tot groot afgrijzen van hun liefhebbende moeders. Je kan in zo’n situatie echt denken: “Help, is dit mijn lieve, schattige peuter?”

Natuurlijk kan jij je kind helpen als het gaat om samen spelen.

– Begin met het beste wat je kan doen: doe het voor! Geef hem gerust een stukje van jouw koekje/boterham, whatever. Speel met een speelgoedje en biedt het daarna je kind aan. Wedden dat hij dat heel leuk van jou vindt?

– Tweede ijzersterke tip: PRIJS!!! Laat hij wel een ander kind met zijn speelgoed spelen: GEWELDIG! Peuters zijn namelijk net mensen: ze houden van een complimentje.

– Je kunt slagvelden ook minimaliseren door een afspraakje voor te bereiden: het speelgoed waarvan je kind aangeeft dat het echt niet gedeeld kan worden, stop je gewoon weg. EN je legt speelgoed waar  je genoeg van hebt dubbel hebt klaar. Hou wat speeldingen achter de hand ( klei of kleurtjes, of bedenk een activiteit als een wandelingetje maken) als een oorlog om het rode autootje erg uit de hand dreigt te lopen. Dan kan je ze fijn afleiden met een knutselwerkje of wandelingetje. Peuters vergeten ook snel en daarkan jij gebruik van maken.

– Hou de tijd in de gaten! Voor ons is een uurtje zo om, voor peuters is het meer dan lang genoeg om samen te spelen. Probeer samen met de moeder van het kindje dat komt spelen ook te zorgen voor een handige tijd: uitgerust en gevoederd zorgt voor een veel beter humeur dan moe en hongerig, bij grote en bij kleine mensen!

– Als een conflict ontstaat , grijp niet meteen in !! Kijk het eens even rustig aan: gun je kinderen de kans hun eigen problemen op te lossen, daar leren ze het meeste van ! Deze simpele tip is niet zo eenvoudig, als het er uit ziet. Als moeder wil je nu eenmaal narigheid het liefst voorkomen. Dat zit ons moeders ingebakken.Toch is het goed niet direct in te grijpen.

Veel plezier met je samen spelende peuters!

een vriendje komt mee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *