Je peuter en lust ik niet. 5 tips

lust ik niet

Er was toen ik klein was, thuis maar een ding wat je echt niet mocht zeggen: ”lust ik niet!”
Grappig genoeg heb ik het mijn kinderen nooit hoeven verbieden. Mijn zoon had toen in zijn dreumestijd twee kwalificaties voor voedsel. Heel heerlijk en niet-zo-heel-heerlijk.

 Tip 1 Lust ik niet negeren

De ouderwetse regel van mijn ouders is, als ik zo terug kijk, een hele goede geweest. Over eten werd niet gezeurd. En lust ik niet bestond niet. Daar hielden ze zich zelf ook keurig aan, al speelden ze een beetje vals: vis kwam bij ons nooit op tafel (dat vonden ze beiden niet-zo-heel-heerlijk, zal ik maar zeggen)
Wanneer je merkt dat uitspraken als “getsie, dat eet ik niet hoor, dat lust ik niet , het lijkt wel paardenpoep” ect bij jou thuis al gewoon zijn geworden, is het te laat om ze te verbieden. Dat levert alleen maar een woordenstrijd op…Negeren, gewoon doodzwijgen die opmerkingen. Dat is een tijdje lastig, maar geloof me: het helpt!

Tip 2 Combineren is motiveren

Door eten wat kinderen niet-zo-heel-heerlijk vinden te combineren met iets wat ze wel lekker vinden, motiveer je ze zonder gedoe toch tot het eten van…
Een heel goede plek om eten te “verstoppen” is bijvoorbeeld de pasta saus. Daar kan behalve uien, tomaat en paprika van alles in! Wortel , broccoli en bleekselderij om er maar eens een paar dingen te noemen. Internet staat bomvol recepten binnen een paar minuten heb je iets gevonden.
Nog een tip: sommige kinderen vinden groenen rauw, lekkerder dan gekookt, dus dat is een prima weg om lust ik niet te vermijden. Zo at mijn dochter met smaak ongekookte wortels, maar gekookte wortels waren echt…Juist ja.

Tip 3 Je eet met je ogen

 Het is een uitspraak Jadis Schreurs van de Lemon Kitchen, met wie ik wel eens samenwerk. En  ze heeft gelijk! Je kunt dit op twee manieren uitleggen.
1) Dek de tafel gezellig. Of  op zijn minst, zorg voor schone placemats, een schone slab en een gezellig bordje.
2) Maak iets grappigs van het eten. Funfood noemen we dat. Een gezichtje op de boterham, een vogelnestje van spaghetti, een macaronipoes, er is van alles te bedenken en vaak is dat helemaal niet moeilijk om te maken. En reken maar dat je dan geen lust ik niets hoort!

Tip 4 Kook mee

Ik heb het hier al eerder over gehad: er zijn veel redenen om je kind mee te laten helpen in de keuken. Niet de minste is dat je dan later lekker bij ze kan eten (geloof me, dit is pure ervaring!)
Kijk hier even bij koken met peuters om op ideeën te komen.

Tip 5  We zitten aan tafel om te eten

Dus….alle telefoons liggen op kilometers afstand en de tv is uit. We eten en we praten. De warme maaltijd is het ontmoetingsmoment van de dag! Is er een kind dat niet wil eten, of maar een hapje en nou net niet DAT hapje? Haal je schouders op. Maak duidelijk dat je, ook als je niet wil eten, je aan tafel blijft zitten. Want je zit aan tafel om te eten en te praten…..

O ja….niet een half uurtje later toch een boterham met hagelslag geven omdat-ze-toch-wat-moet-eten….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *