Mag een peuter kauwgom?

Mag een peuter kauwgom

geef jij je peuter kauwgom, vast niet! Maar kijk eens naar dit plaatje!

Het bovenstaande plaatje is een reclame plaatje uit 1930!
Het werd in Amerika aan iedere peuter die drie werd gestuurd, een mooi briefje, met natuurlijk een kauwgumpje erop geplakt!
Lang voor twitter en facebook, begreep Wrigley’s iets over direct marketing!.

kauwgom is gezond…

Of het nu echt zo gezond was, daar werd in die tijd weinig onderzoek naar gedaan. De middelen om dat onderzoek te doen, waren natuurlijk ook niet zo ontwikkeld als nu.
Dat flink kauwen speekselvorming met zich meebrengt, ja dat had iedereen wel door. En in die speeksel zouden dan ook wel heel goede bacteriën zitten, die zouden zorgen voor een schoon gebit.

Na het eten van een kauwgompje ruikt je adem in ieder geval prettiger, dat wel. Maar modern onderzoek leert ons dat kauwgom alleen maar goed is voor gaatjes. Er zit namelijk heel veel suiker in.

Dus: het vervangen van tandenpoetsen door de kids op een kauwgumpje te laten kauwen, dat zit er helaas niet in! Het blijft poetsen !

Maar wanneer mag het wel…

Vraag blijft: vanaf welke leeftijd mag je je kind kauwgom geven?
Het antwoord daarop is anders dan je mag als je kind iets kan uitspugen, let op wat hij lekker vindt.
Kijk het uitspugen van spinazie of wortelpuree, dat lukt heus wel, maar je kind moet zover zijn dat hij begrijpt dat je die lekker kauwgom NIET mag doorslikken.
En dat is zeker te weten niet het geval bij een tweejarige! Want als die iets lekkers proeft, gaat het een twee drie naar binnen.
Pas tegen de tijd dat ze vijf jaar zijn, zijn ze oud genoeg om zich te beseffen dat je de gom niet door mag slikken.

soms…..

Los van het effect van stikken in een kauwgommetje, heb ik persoonlijk het eten van kauwgom nooit aangemoedigd. Sorry hoor, maar zo’n herkauwend kind….ik vind het helemaal niks. Herkauwend groot mens ook niet, nu we het er toch over hebben.

Het enige tijdstip waarop ik een groot voorstandster was van kauwgom, niet als moeder maar als juf, was tijdens proefwerkweken. Aan mijn stomverbaasde leerlingen (die heel goed mijn afkeer van kauwgom kenden) deelde ik kauwgommetjes uit. Want kauwgom is heel goed tegen de stress. Probeer het maar.

Of je nu kauwgom eet of ander snoep: er moet altijd goed gepoetst worden! lees papablogger over poetsen zonder stress

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *