De meest gehoorde klacht: buikpijn

buikpijn

Kleine kinderen zeggen heel vaak : buikpijn als ze pijn hebben. Op de een of andere manier is de buik het centrale pijnpunt, zelfs als ze daar helemaal geen pijn hebben.

Let dus bij een peuter heel goed op: is het buikpijn? Of is het vermoeidheid of hoofdpijn.De enige pijn die je met zekerheid kan vaststellen is oorpijn: kinderen grijpen dan vanzelf naar hun oortje….
En bij alle andere pijnklachten, moet je dus even goed opletten. Is er echt buikpijn, of zit de pijn ergens anders of…..zit je hummel niet goed in z´n vel?

Buikpijn bij baby’s

Bij baby’s is vaak sprake van darmkrampjes en/of ontlastingsproblemen.Dat kan aan de
( borstvoeding liggen) maar ook aan te gulzig drinken ( sommige baby’s zijn nu eenmaal geweldige schrok-oppen), maar het kan ook een allergie zijn. Opletten en de symptomen opschrijven, dan zie je snel genoeg een patroon.En dat kan je op het consultatiebureau of met de huisarts bespreken, als je je echt zorgen begint te maken.

Buikpijn bij peuters

Bij peuters zijn verkeerde voeding, worminfecties, en andere lichamelijke aandoeningen vaak de boosdoeners van pijn in de buik. Peuters moeten voldoende drinken en goed gevarieerde voeding met veel vezels eten. Maar daar hebben ze daar niet altijd zin in ( ik ben 2 en ik zeg nee), ze zijn te moe of lusten het voorgeschotelde eten niet. Peuters kunnen daarom makkelijk verstopping krijgen.En daar krijgen ze dan weer buik krampen van. En door die buikpijn willen ze minder drinken en eten, waardoor de ontlasting nog harder wordt. En dat noem je dan een vicieuze cirkel. Zeker als er geklaagd wordt over buipijn heb je de nijging voorzichtig te zijn met wat ze eten….

Veel drinken en veel vezels eten zijn code woorden en niet alleen bij peuters.

Veel basisschool kinderen hebben wel eens last van buik: 10 tot 20 % van de schoolgaande kinderen blijft af en toe thuis van school door buikpijn. De pijn kan opeens beginnen en heel erg zijn (acute buikpijn). De buikpijn kan ook regelmatig terugkomen en zeurend zijn (chronische buikpijn). Helaas wordt gewoon niet lekker in je vel zitten door veel kinderen omschreven als buikpijn.Dat is niet omdat ze er niet over willen praten: ze kennen de woorden nog niet om aan te geven wat ze nu zo dwars zit, Ze voelen zich gewoon onprettig: buikpijn dus.

Wanneer je kleuter/beginnend bassischool kind veel klaagt over buikpijn, hoe dan de omgeving eens goed in de gaten..Zie je soms stress factoren?

lees ook eens: gas kan dwarszitten of Verschillende babykuchjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *