Een speciaaltje over spenen.

spenen

Er zijn over spenen allerlei verhalen en verhaaltjes in omloop, sommigen zijn hardnekkige geruchten, maar anderen zijn maar al te waar. Daarom geven we in dit artikel eens extra aandacht aan dit zo veel besproken object.

 Wat feiten :

1 Spenen verminderen het risico op wiegendood.
Nu wel even goed opletten: er staat: verminderen, niet voorkomen! Maar dat kinderen die met een speen in hun mond gaan slapen, minder vaak overlijden aan wiegendood, is in diverse studies aangetoond. Men denkt dat dat komt omdat de baby door het sabbelen op de speen minder diep slaapt en daardoor vermindert de kans dat hij stopt met adem halen. Tel daarbij op dat, wanneer je kindje iets in zijn mond heeft de luchtweg een beetje openstaat. Denk nu niet dat je je kind met een speen naar bed moet sturen, en om het half uur moet gaan controleren of hij die speen nog in zijn mond heeft!

2 Als je borstvoeding geeft, mag je baby er geen gebruiken.
Heel lang heeft men gedacht dat dat waar is, er werd gesproken over “tepelverwarring”. De baby zou in de war raken met een echte en een namaak tepel. Maar recente studies ( bij Oregon Health & Science University) laten zien dat het omgekeerde het geval was. Toen men spenen rigoreus van de moeder afdeling verbanden, liep het aantal baby’s dat uitsluitend borstvoeding dronk juist terug!

Men denkt nu dat sommige baby’s gewoon een grotere zuigbehoefte hebben dan anderen, en die baby’s hebben aan voedingstijd niet genoeg, die moeten nog een beetje “na-sabbelen’. Het enige gevaar is dat je het verschil niet ziet tussen honger en sabbel-behoefte…

3 Spenen zijn de oorzaak van beugels!

Dat is ook zo’n fabeltje, tenminste: in de eerste 2 levensjaren. Tot die tijd is het gehemelte nog zacht en niet volledig gevormd, veranderingen die door het zuigen op een speen zijn ontstaan, kunnen zich zelf dan nog herstellen. Na het tweede levensjaar wordt dat lastiger. Maar pas op! Er is nog een factor die voor problemen kan zorgen. Kinderen die fanatiek en enthousiast op die speen zuigen, moeten zo rond 18 maanden stoppen: zij doen hun gehemelte wel degelijk geweld aan. De “zoete zuiger”  kan best stilletjes tot twee en een half doorsabbelen.

4 Ze veroorzaken oorontsteking
Baby’s ouder dan 6 maanden die nog steeds een speentje hadden, hebben vaker oorontsteking dan baby’s die nooit of tot 6 maanden  er nooit een gebruikt hebben. Hoe het kan? Dokters denken dat het komt omdat het zuigen druk o de oren kan veroorzaken. Die druk zou dan voorkomen dat vocht in de buis tussen het midden oor en de keel blijft staan. Stil staand vocht leidt tot infecties. Maar dat zijn aannamen, echte bewijzen dat het gebruik van een speen tot meer oorontstekingen leidt, zijn er niet.

5 Spenen zijn een bron van viezigheid
Ook deze klopt! Maar daar is makkelijk wat aan te doen: dagelijks  door een sopje of zelfs de vaatwasser. En berg hem op in een plastic zakje tot hij weer aan de  beurt is. Gun je kind zo af en toe een mooie nieuwe en maak je er verder niet te druk om!

Bron.parents.com
bron plaatje: prenatal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *