De baby industrie.

baby industrie

Met bijna tranen in de ogen, heb ik gisteren zitten kijken naar de documentaire de baby industrie.

Ik vond het bijna een horrofilm. Met dit verschil: het is echt.
Vrouwen die als kippen worden opgefokt, om maar genoeg eieren te produceren.. Die ten koste van hun eigen lichaam, moeders van een zo diep gewenst kindje kunnen voorzien. Het is met recht : een baby industrie

Die vrouwen doen dat  niet omdat ze meeleven met die moeders, al probeert een eicel donor dat nog wel aan de filmers wijs te maken…
“Ja” zegt ze dapper, “ik vind het mooi een andere vrouw te helpen een gezin te stichten” Maar als de filmster dan opmerkt, dat ze daar toch nooit van kan genieten, omdat alles volstrekt anoniem is, geeft ze dat toe. EN rolt het hele verhaal eruit, van het gezin in Roemenie, waar geld voor nodig is..

Baby industrie is niet legaal

Het verkopen van lichamelijk weefsel is binnen de gehele Europese Unie verboden. Dus ook het verkopen van eicellen. En toch gebeurt het. Mensen zijn vindingrijk. En waar schaarste is, valt geld te verdienen. In de goudmijnen ten koste van de mijnwerkers, in de baby industrie ten koste van de vrouwen die hun eicellen afstaan…

Dit is op zich al schokkend genoeg. Maar wat maar niet van mijn netvles wil verdwijnen is de jonge vrouw die moeder wil worden en zegt”Ja, maar anders houdt het voor mij hier op”. Het egoiisme van deze uitspraak. Het pure enkel en alleen om jezelf denken. Ik had er de grootst mogelijke moeite mee.

Een kinderwens is meer dan begrijpelijk. En volkomen legitiem. En misschien mag ik wel niks zeggen, omdat ik in de gelukkige omstandigheid ben, dat ik 2 kinderen heb mogen krijgen.
Maar…het zit me dwars.

Is de wens van deze moeders zwaarder, belangrijker dan de gezondheid van de donor-moeders? Goed, oke laten we aannemen dat deze vrouw niet wist hoe het er aan toe gaat in deze  baby industrie. Ik wist het ook niet.
Maar, en dat is nog veel belangrijker: mag deze moeder voor haar toekomstig kind, een situatie creeeren waar het WEL op houdt?

Deze vrouw en met haar vele anderen, willen hoe dan ook een kindje. Zelfs van een anonieme donor. Terwijl we inmiddels weten dat kinderen eronder lijden wanneer ze niet kunnen achterhalen wie hun biologische vader/moeder is.
Daarom is anoniem donorschap in Nederland verboden.

Al die moeders, die niet willen, dat het voor hen ophoudt, creeeren voor hun kinderen een situatie waarin het wel ophoudt. Zij zullen nooit weten wie hun biologisch moeder is. Omdat mama ze zo graag wilde…

lees ook : de technische aspecten van het draagmoederschap 

of lees : Baby te koop

13 antwoorden
 1. Bianca Schrijft zegt:

  Er loopt momenteel in Amerika een rechtszaak tegen een adoptiemonster. Serieus een advocaat die zogenaamd “baby’s een beter huis bood.” Meneer ving tussen de 30.000 tot 60.000 per adoptie, alleen de kinderen bestonden helemaal niet. Zo erg, hoe mensen de vreugdewens van een ander zo misbruiken. Walgelijk.

  Beantwoorden
 2. Frederique zegt:

  Ik zal de documentaire terugkijken. Zoals jij dat schetst klinkt dat heel grimmig allemaal. Ik denk dat de uitzichtloosheid aan beide kanten zorgt voor minder goed gewogen keuzes maar ik weet er eigenlijk echt te weinig vanaf..

  Beantwoorden
 3. Lipstickencupcakes zegt:

  Ik weet hier weinig vanaf, maar het klinkt wel heel heftig. Ik heb wel eens een documentaire gezien over draagmoeders in India dat was ook zo naar.

  Beantwoorden
 4. Karin zegt:

  ik snap dat je een heel diepe kinderwens kan hebben. Ik had dat ook. Ik heb altijd gezegd dat ik kinderen wilde voordat ik 30 was, met of zonder man. Maar omdat er tegen mij gezegd was dat ik mogelijk moeite zou hebben om zwanger te worden, had ik ook serieus over de alternatieven nagedacht. En voor mij gaat eiceldonatie te ver. Het is prachtig dat het kan, maar dan met een eicel van bijvoorbeeld je zus of je beste vriendin. Maar toch niet op deze manier! Ik heb de documentaire niet gezien maar ik ga eens zoeken of ik hem op internet kan vinden.

  Beantwoorden
 5. Fleur zegt:

  Ik heb ook met open mond naar de documentaire gekeken. Wat een wereld gaat daar nog schuil achter en erg dat mensen rijk proberen te worden over de rug (ellende) van een ander- aan de ene kant de moeder met de kinderwens en de ander kant de moeder met geldnood

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *