Verboden babynamen

verboden babynamen

Weet jij wat verboden babynamen zijn? Er zijn er nog al wat en sinds dit artikel geschreven in 2011 werd zijn er nog een boel bijgekomen. Tijd voor een update dus. Lees en huiver en vraag je af: hoe komen die ouders erbij??

De paus heeft (al in 2003) de oorlog verklaart aan ouders die hun kinderen vernoemen naar: beroemdheden, fruit of populaire sportauto’s De o, zo progressieve kerkleider bepleit bij zijn gelovigen dat zij hun kinderen namen moeten geven die in overeenstemming zijn met de Christelijke Kalender. Dus…Apple, Broolyn en Ferarri zijn uit en Fransisco en Julia zijn in. Maar Benedictus is niet de enige die zich verzet tegen de misschien wel malle uitwas van de beroemdheidscultuur.
De volgende namen zijn op wereld verboden, afwisselend met een beroep op de goede smaak, fatsoen, of gewoon omdat

1) Talula Does The Hula From Hawaii (Nieuw Zeeland)

De wet in Nieuw Zeeland verbiedt namen die “een redelijk persoon zouden kunnen beledigen”. En dat is maar goed ook, het land is een “stomme namen hotspot” Wat zeg je van het echtpaar dat hun zoon 4Real wilde noemen? Maar nog niet zo erg als de naam Talula Does the Hula. Die naam behoorde toe aan een 9-jarig meisje, tot een rechter haar “her-naamde” in een echtscheidingszaak. “Het maakt het kind belachelijk”, was de reden die de rechter gaf. (en het maakte het invullen van formulieren een hoofdpijndossier) Of Nieuw-Zeeland nog andere namen heeft verboden? Zeker wel. Verboden door de rechtbank werden: Fish and Chips (tweeling), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy and Sex Fruit. Maar: Number 16 Bus Shelter and Violence werden toegestaan.

2) Venerdi AKA ‘vrijdag‘ (Italie)

Misschien had de paus het hier over: In 2008 verbood een rechtbank in Italië een echtpaar hun kind Venerdi (Vrijdag) te noemen. De rechter vond dat de naam ( uit Robison Crusoe) de jongen bloot zou stellen aan pesterij en dat de naam was geassocieerd met onderdanigheid en onzekerheid. De ouders zouden wel eens het laatst kunnen lachen. Zij dreigden hun volgende kind Mercoledi (Woensdag) te noemen. Welke namen zijn er in Italië nog meer verboden? In Italië kan de rechtbank ingrijpen”wanneer het waarschijnlijk is dat de naam van een kind het kind kan beperken in zijn sociale contacten en onzekerheid kan veroorzaken” Zo werd in Turijn de naam Andrea afgewezen en veranderd in Emma, omdat het hier om een jongensnaam ging, die aan een meisje werd gegeven Dalmata werd ook verboden, omdat het Dalmatiër betekent.

3) Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Zweden)

Nee, de kat liep niet over het toetsenbord. Dit is echt een naam, die een Zweeds echtpaar in 1996 aan hun zoon wilde geven. Men zegt dat de naam wordt uitgesproken als: ‘Albin’ (vraag alsjeblieft niet waarom). De ouders kozen de naam uit protest tegen de strenge naamgevingswetten in Zweden. Daar moet ook de belastingdienst, zowel voor als achternamen goedkeuren, voor ze mogen worden gebruikt. Welke namen zijn in Zweden verboden? Nou, o.a. deze: Metallica, IKEA, Veranda and Q. Google mocht wel

4) Gesher AKA ‘Brug’ (Noorwegen)

In 1998 gooiden de Noren een vrouw in de gevangenis ( oke, het was maar voor twee dagen, maar toch..) toen ze de boete niet betaalde, voor het geven van een “onbetamelijke naam” aan haar zoon. De ietwat excentrische Kristi Larsen zei dat ze in een droom instructie had gekregen haar zoon Gesher (Hebreeuws voor ‘Brug’), te noemen. Maar de rechtbank accepteerde het niet. Kristi had al 13 kinderen, wie weet had ze gewoon geen ideeën meer.
Heeft Noorwegen nog meer verboden babynamen? Vast en zeker, maar op dit moment bestaat er alleen een algemeen verbod op namen die met sex, ziektes of vloeken te maken hebben

5) Chow Tow AKA ‘Stinkhoofd‘ (Maleisie)

In veel landen is de wetgeving rondom namen versoepeld, maar niet in Maleisië. In 2006 publiceerde de reservering daar een lange lijst namen die niet in overeenstemming waren met de religieuze traditie van het land. Zoals de Cantonese naam Chow Tow wat ‘stinkhoofd’ betekent.
Heeft Maleisië nog meer verboden babynamen? Veel meer! Met name Chinese namen zoals: Ah Chwar (‘Slang’), Khiow Khoo (‘Bochel’), Sor Chai (‘Gek’). Maleisiërs kunnen ook de naam Woti, die “seksuele gemeenschap” betekent, wel vergeten.

6) @ (China)

Met meer dan een biljoen landgenoten is het vinden van een originele naam in China, beslist een opgave. Misschien is dat de reden dat mensen hun kind ‘@”noemden. Het @ symbool, ziet er een beetje uit als het Chinese teken voor ‘love him’. Maar, zoals te verwachtte, waren de autoriteiten niet zo sentimenteel en veroordeelden het geven van deze naam als “een voorbeeld van burgers die bizarre namen introduceerden in de Chinese taal.”
Heeft China nog andere namen verboden? Dat zal beslist wel. De regering heeft controle over alle namen, omdat zij de identiteitskaarten verstrekken. Maar details van verboden babynamen worden niet gegeven.

7) Miatt (Duitsland)

Duitsland houdt van regelgeving en een strakke organisatie. En dus heeft Duitsland een heel departement the Standesamt , dat zich bezig houdt met babynamen. En besluit of een naam geschikt is of niet…. Miatt werd toegevoegd aan de lijst verboden babynamen, omdat het niet duidelijk was of dit nu een jongens of een meisjesnaam was. Maar soms zijn de beslissingen toch een beetje willekeurig.
Welke namen zijn in Duitsland nog meer verboden? Stompie, Woodstock en Grammophon mochten niet. Terwijl de toch even vreemde namen: Speedy, Lafayette en Jazz werden toegestaan. O ja en Osama Bin Laden werd ook niet toegestaan…

8) Anus (Denemarken)

Wat hebben die Scandinavische landen toch met naam-wetgeving? De Denen zijn nog strenger dan de Zweden. In Denemarken krijgen de ouders een lijst met 7,000- namen om uit te kiezen en is er een speciale vergunning voor nodig om van deze lijst af te wijken waarbij namen die vreemd gespeld zijn, naar afkomst verwijzen of samengestelde namen verboden zijn. Waarschijnlijk was ‘Anus’ heel blij Dat zijn naam verboden werd…
Welke namen zijn nog meer verboden in Denemarken? Nou, Pluto and Monkey glipten door de mazen van de wet…

9) Ovnis (Portugal)

Als je in Portugal wil gaan wonen, dan ben je nu gewaarschuwd! Voor je in Portugal je kind een naam geeft kun je het best ‘even’ de 80 pagina lange lijst van de regering bestuderen. Die vertelt je welke namen wel kunnen en welke niet. De lijst is nogal streng en nogal willekeurig. Tomás is OK  maar Tom niet. En beroemdheden kunnen namen als Apple en Brooklyn, wel vergeten. Die staan nog niet eens op de “mag-niet lijst. Maar Mercedes mag gelukkig weer wel Welke namen zijn nog meer verboden in Portugal? Er staan meer dan 2,000 namen op de mag-niet lijst ook Ovnis, Portugees voor UFO.

10) Akuma AKA Duivel (Japan)

En hier is een naam die de paus zeker niet zou goedkeuren: In 1993 wilde een Japanse vader zijn zoon Akuma noemen (letterlijk vertaalt: duivel). De autoriteiten besloten dat dat misbruik maken van het recht op naamgeving was. Uiteindelijk gaf de vader toe en koos een wat minder demonische naam voor zijn zoon.
Worden er in Japan veel namen verboden? Zeker wel. Namen moeten in Japan een van de 2,232 ‘name kanji’ karakters bevatten, die de regering heft vastgelegd.

11) Ook Nutella en Aardbei mogen niet.

Een Frans koppel wilde hun kind Aardbei noemen, ja wel in het Frans, dan wordt het Fraise. Klinkt best heel leuk, zolang je niet weet wat het betekent, vind je niet.
Overigens werd in Frankrijk ook Nutella verboden. En terecht zeg, je noemt je kind toch ook geen Hagelslag? Nou ja, dat kennen ze in Frankrijk niet dus dat risico is minimaal.

12 Robocop gaat het ook niet worden

De namen Robocop, en Circumcision (die vind ik zelf dus nog honderd keer erger) werden in Mexico pas verboden toen er al twee kinderen met die naam rondliepen. Arme kinders. Inmiddels mag je in Mexico je kind ook geen James Bond, Traffik of Terminator noemen.

13 verboden Nederlandse namen

In Nederland mag als het gaat om naam geven best veel. Zo loopt er zelfs een kind rond dat Pik heet…( ik hoop dat ze er intussen iets anders van hebben gemaakt..) Maar een paar keer greep de Burgerlijke stand in, terecht als je het mij vraagt

  1. Facebook (hoe krijg je het verzonnen)
  2. Maastricht (word jij dan ook nieuwsgierig of Utrecht ook niet mag)
  3. Urine, zou je die ouder niet even willen schudden??
  4. TomTom
  5. Miracle of Love
  6. Tsjakkalotte (ideetje van Emile Ratelband)
  7. Dienaar van God
  8. Fish & Chips ( zou Kroketje wel mogen?)
  9. Willemszoon
  10. Sujez Chtristhus ( en dat terwijl Jezus gewoon mag….)

Courtesy of: Yahoo! Lifestyle UK

Lees ook De babynamen trends voor 2013

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *