Vandaag is zo’n dag…

vandaag

Een tijdje terug kwam ik een gedicht tegen van Merel Morre. En dat gedicht was het eerste waar ik aan moest denken vanochtend. Dat het vandaag weer “Zo’n dag” zou worden…

Ik ben nog moe

Bij het wakker maken van de kinderen hoor ik algauw dat ze geen zin hebben, niet willen, nog moe zijn of verzin het allemaal maar. Vandaag was hierop geen uitzondering voor twee van de drie. Onze oudste had het echter extra zwaar en de tranen zaten hoog. Heel hoog.

Diagnose ADD

Een paar maanden geleden is bij haar ADD geconstateerd. ADHD zonder de hyperactiviteit. Ze is snel afgeleid, druk in haar hoofd, maar aan de buitenkant merk je daar weinig van. Ze heeft ook nooit echt hinder gehad van haar ADD in combinatie met school. Inmiddels zit zij in groep acht en heeft ze een prachtig voorlopig advies gekregen.

Toch zijn we op aanraden van haar behandelaren gestart met medicatie. En dat helpt haar wel enigszins. Er kleeft alleen één heel groot nadeel aan medicijnen.

Ze moeten ingenomen worden.

“Nou en?!”

Nu hoor ik menig ouder al denken “Nou en?!”. Dat idee zou ik zelf ook gehad hebben in het verleden. Inmiddels weet ik wel beter. Want onze oudste heeft moeite met het slikken van medicatie. Al zou haar leven er, letterlijk, van afhangen, dan nog is het iets wat niet vanzelfsprekend is en ook nooit zal worden.

De afgelopen weken waren de ochtenden dan ook een uitputtingsslag voor ons beiden. Voor haar vanwege het simpele feit dat ze dagelijks een, in haar ogen, bijna onmogelijke opdracht moet vervullen. Voor mij om rustig te blijven, te steunen, maar ook standvastig te blijven, haar angst niet te laten winnen.

De kogel is door de kerk

En vandaag… Vandaag heb ik het tegenovergestelde gedaan. Haar angst heeft gewonnen. Mijn moederhart brak toen ik haar als een hoopje ellende in bed zag liggen. Buikpijn en misselijk van de spanning van het weer moeten. Vandaag heb ik de knoop doorgehakt. Wegen de voordelen op tegen alle nadelen? Het antwoord luidt duidelijk NEE!

Laat alle zorgverleners er maar van vinden wat ze willen. Laat andere ouders maar denken wat ze willen. Laat iedereen maar even het heen en weer krijgen.

7 antwoorden
 1. mario zegt:

  Ik kan natuurlijk geen mening hebben over jouw situatie, maar ik denk altijd maar dat de ouders het beste kunnen beslissen wat het beste voor hun kinderen is. Ik zie wel vaak in mijn omgeving dat kinderen een stempel opgedrukt krijgen waarvan ik vaak denk is dit nu nodig? Mag een kind niet druk zijn? Ik wens je veel sterkte met de situatie! komt vast allemaal goed!

  Beantwoorden
 2. Saar zegt:

  Oh, hier ook zo eentje die je met geen stokken medicijnen kan geven. Ze is nog maar 20 maanden, maar als ze koorts heeft dan hou ik me al vast aan de takken van de bomen. Vreselijk hè.

  Beantwoorden
 3. Isa zegt:

  Ugh, elke dag strijd en weten dat het ‘het beste’ is maar…. snap je wel. Is er een andere manier om dat medicijn te nemen? Siroop ofzo? Of fijnmalen en in water doen? Geen idee he, ik denk maar wat!

  Beantwoorden
 4. Julie zegt:

  Wat een strijd! Het is kiezen tussen twee slechte situaties lijkt me… Maar jij als moeder kent je kind het beste dus het lijkt me zeker een goeie beslissing om te stoppen met die medicatie! 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *