Lief dagboek

dagboek

Een nieuw jaar, het ligt vers en ongerept voor ons. Als een ouderwets dagboek, met slotje.

Ieder jaar weer nam je je voor om daar elke dag in te schrijven: Lief dagboek, zou je in je mooiste handschrift dagelijks schrijven. En dan zou een gedetailleerd verslag van de dag volgen, doorwrochten met buiten gewoon diepe gedachten.
Het fluttige slotje zou in staat zijn nieuwsgierige broers en zussen op een afstand te houden. Je nieuwsgierige moeder kon je buitenboord houden door Lief Dagboek goed te verstoppen…

je begon vol goede moed

Weet je nog? Zo begon je. Na twee dagen schreef je iets in de trant van: “school was saai”.
En na 4 dagen schreef je niks meer. En na twee weken dacht je: “ooooh jaaa, !! Dagboek bijhouden”

Maar daar bleef het dan wel bij….De meeste jaren vergaat het als een dat dagboek van vroeger.
Je begint eraan, vol goede moed. Het gaat nu lukken, dat afvallen, dat minder drinken dat zorgen voor altijd opgeruimde kasten…

En na twee maanden constateer je niet eens dat dat allemaal weer eens niet gelukt is. Je bent gewoon vergeten dat je je het had voorgenomen om. Tot 30 december 2020 natuurlijk. Dan schieten ineens die gedachten je ineens weer te binnen. Je ziet het gezicht van je moeder weer voor je, die vraagt: “wil je nu alweer een dagboek voor kerst??? Dat oude heb je niet een keer gebruikt??
Je hoort jezelf nog mompelen: “heus wel hoor !!” En je voelt weer diezelfde vastberadenheid die je als kind voelde. Dit jaar zou het wel lukken!!!

Grappig dat die ervaring van vroeger ons niet leert om nu we grote mensen zijn gewoon ons mond te houden over onze voornemens voor 2020….Om het gewoon maar te nemen zoals het komt.

Lieve mede-moeders, ik wens jullie toe dat je 2020 binnenstapt met een open mind en een open hart: benieuwd naar wat komen gaat, zonder verplichtingen die je helemaal alleen, jezelf hebt opgelegd

8 antwoorden
 1. stefanie zegt:

  Prachtig geschreven. Ik werk zelf ook niet echt met goede voornemens maar meer met doelen en wensen en hoe ik me wil voelen, dat is wat beter vol te houden

  Beantwoorden
 2. Wanda zegt:

  Ik vind het idee dat er weer een compleet nieuw jaar op ons wacht altijd erg leuk, maar doelen stel ik inderdaad niet meer. Wel heb ik een aantal projecten waar ik gedurende het jaar mee bezig ben en dat voelt voor mij gewoon erg goed.

  Beantwoorden
 3. Rory zegt:

  Precies, dus dat! Ik geloof niet in goede voornemens. In ieder geval niet aan het begin van een nieuw jaar. Ik vind dat het altijd moet kunnen. En een goed voornemen als ‘dry january’ vind ik ook weer zoiets. Daar zou je toch geen hashtag voor nodig moeten hebben? Ja, wellicht kun je elkaar daarmee ondersteunen. Maar is het niet veel beter om iets te doen als je er echt zelf achterstaat in plaats van dat je hulp van medestanders nodig hebt?

  Beantwoorden
 4. Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik probeer wel altijd goede voornemens te maken maar meestal haal ik ze uiteindelijk niet, Dit jaar heb ik er eigenlijk maar een en dat is gezonder zijn dan in 2019. Dit kan zowel geestelijk als fysiek zijn. Dit kan gebeuren door de theraphie waarvoor ik op de wachtlijst sta maar ook door me nieuwe spalk, gezonder eten en meer wandelen. Ik stel dus geen hoge eigen aan me doelen alleen maar dat ik me best doe om gezonder te zijn zover dat mogelijk is.

  Beantwoorden
 5. Monique zegt:

  Prachtig geschreven. Zelf doe ik ook niet aan goede voornemens. Of nou ja, ik heb ze altijd wel eigenlijk. Niet pas eind van het jaar of begin van het nieuwe jaar.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *