Groenten kweken met de kids

kweken

Groenten kweken op het balkon, zo doe je dat!

De moestuintjes van Albert Hein lieten een ding overduidelijk zien: mensen vinden het leuk om iets op te kweken. Of was het omdat het voor niks was en omdat iedereen-het-deed ? Nee toch? Vast niet.

Het is verrassend hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om wat groenten te kweken.
Natuurlijk kan je een kant en klare plant met tomaten en al eraan kopen, maar daar is geen sport aan. Bovendien zijn dat vaak beroerd slechte planten, die gekweekt zijn voor het moment. Juist ja, het moment dat jij ze onder de arm mee naar huis neemt…

tips om succesvol te kweken

Het is echt heel leuk en niet erg moeilijk om met je kinderen wat eetbaars te kweken. En daar hoef je helemaal geen kilometers tuin voor te hebben.
We gaan gewoon wat groenten kweken op het balkon en dat gaan we mooi cheep-ass doen!

De voorbereidingen:

Koop een zak pootaarde bij een tuincentrum (die in de supermarkt zijn duurder) en koop wat potten bij de kringloop. Bij ons in het dorp heeft het tuincentrum een outlet, ook een goede manier om goedkoop aan grote potten te komen.

Verzamel plastic bakjes, waar groenten of vlees in heeft gezeten.Kweken betekent voortrekken ( het zaad laten opkomen) en dat doen we in weggooibakjes

Koop een paar zakjes zaden. Nu komt het een beetje op kennis aan. Je wil je kinderen niet teleurstellen met zaden die niet opkomen…Dus ? wat-doet-het-altijd?
Rucola! Je zal verstelt staan, maar met een beetje mazzel zaai je nu voor de rest van het jaar rucola, het spul is net onkruid. Tomaten gaan ook bijna altijd goed! Peterselie doet het ook prima. En meestal  wil pluksla het ook goed doen. Bietjes doen het ook altijd, maar die moeten wel de grond in en zijn dus minder geschikt voor een pot op het balkon.

Voortrekken

Vul de plastic bakjes die je hebt verzamelt met de pootaarde. Maak met een potlood of stokje of what-ever een geultje. Strooi daar voorzichtig de zaadjes in. En nu elke dag voorzichtig de aarde natspuiten ( je snapt: dit laat je de koters zelf doen). Na een aantal dagen/weken ze je de platjes opkomen. Let op: niet de plantjes natsproeien, blijf de aarde vochtgeven.

Verpotten

Als de zaailingen groot genoeg zijn, vul je je potten met tuinaarde. Leg onderin de potten wat stenen of grind of een kapot geslagen bloempotje (vinden jongens erg leuk om te doen). Dan kan bij grote regenval het water makkelijker wegstromen en dat voorkomt dat je planten verdrinken.

Nu haal je heeeel voorzichtig de plantjes uit de bakjes en zet je je ze in de grote potten. In die grote potten prik je met een potlood of de de achterkant van een pollepel een pootgaatje ( prima werkje voor kleuters) Geef de potten een mooi plekje met niet teveel zon en niet teveel schaduw. En vergeet niet om ze regelmatig water te geven!

Veel plezier met groenten kweken ! Ik wens jullie een goede oogst toe.

lees ook eens : moes tuinieren met kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *