Zijn leuke moestuintjes leuk ?

leuke moestuintjes

Ik ben dol op moestuinieren maar ik vraag me af zijn leuke moestuintjes wel zo leuk?

Ik moestuinier, al meer dan 10 jaar, ik kweek mijn eigen groenten op, wat betekent dat ik spit, zaai en wied, mest en met een tikkie geluk ook oogst.
Denk nu niet: nou die weet er vast veel van! Als 10 jaar tuinieren me een ding heeft geleerd is het wel dat de natuur doet wat ze wil…

Maar er zijn natuurlijk wel een groot aantal dingen die je kan doen om de natuur een beetje naar je hand te zetten. Een daarvan is geen turfpotjes en kokosblokjes te gebruiken, zoals bij de leuke moestuintjes gebeurt. Het zijn natuurlijk natuurproducten, heel fijn, maar ze zijn bijzonder gevoelig voor schimmel. De schimmel is ongevaarlijk, maar vind jij dat het er lekker uitziet?

De schimmel gedijt op vocht. En zoals een van de schrijfsters van BabyenKind schreef: “En het liefst geeft ze ze zelf iedere dag water. Bakjes doorweekt. Dus dat doen we nu ook samen.”
Heel verstandig!

Meestal komt het plantje wel op, kind blij natuurlijk. Het moestuinieren lijkt te lukken.
Maar al snel zie je het plantje veranderen in een slappe soepsliert…

nu wordt het spannende met de leuke moestuintjes….

Een plant heeft  licht, water, ruimte, lucht en voeding nodig. Het kleine bakje geeft geen voeding meer en er is ook te weinig ruimte voor een groeiende plant.
Nu komt het moment dat je moet verspenen. Een tuindersterm voor in een grotere pot zetten.

Ik moet eerlijk bekennen dat dit een moment is dat ik vrees…Heel vaak breek ik het wortelstelsel af en……weg is mijn plant.
Daarom zaai ik veel meer zaadjes dan ik nodig heb.
Ik kan me helemaal voorstellen dat het een kind niet lukt om het op groeiend zaadje te verspenen. Het is echt een priegelwerkje
Heel jammer, want je kind was net zo blij dat de plant opkwam….

Laten we eens optimistisch zijn en aannemen dat alles goed is gegaan: voorzaaien en verspenen. Dan komt nu de periode van het afharden.

Dat betekent dat je de plant voor dat lekkere warme raam weghaalt en op een wat koelere plek zet. Dat moet lukken. Als je op de koelere plek een stevig plantje ziet groeien, kan dat plantje de tuin in! Nu begint het langzamerhand echt leuk met de leuke moestuintjes. Je kan natuurlijk ook alle bovenstaande stappen overslaan en het zaadje direct in de tuin zaaien…

lees ook : groenten kweken met de kids

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *