Moes tuinieren met kinderen.

moes tuinieren

Moes tuinieren met en zonder kinderen, verhaal van een moeder

Vind jij het ook zo belangrijk dat kinderen leren dat worteltjes en doperwten niet in een blik groeien?
En dat spinazie niet uit de diepvries komt?
Ik wel. Ik nam mijn kinderen mee naar de moestuin van een buurvrouw. Daar mochten ze worteltjes uit de grond trekken. De wortels werden afgespoeld onder de kraan en geconsumeerd. Ze vonden het geweldig en de buurvrouw genoot.

Mijn dochter had de mazzel dat haar school nog aan schooltuintjes deed. Een keer in de week fietste de hele klas naar de schooltuin. Haar vader maakte zich twee uurtjes vrij en fietste mee als hulp-ouder. Ze moes tuinierden allemaal met veel plezier. En soms veel gemopper. Dat onkruid he…dat wist toch van geen ophouden.

Zoonlief zat op een andere school. Zonder schooltuintjes. Inmiddels tuinierde ik op het Archeon op de afdeling Middeleeuwen om precies te zijn en ik nam hem altijd mee. In een verschoten Middeleeuwse kiel, doolde hij rond in de Middeleeuwen.
Regelmatig gooide ik als  Middeleeuwse moeder mijn armen in de lucht en  beklaagde me bij het publiek dat hij opgroeide voor galg en rad… “Tien jaar mevrouw en nog geen vak geleerd!” Maar ondertussen leerde hij wel wat fijne kneepjes van het moes tuinieren kennen.

Welk effect het op de ontwikkeling va mijn kinderen heeft gehad kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. We weten niet of ze anders over eten waren gaan denken, als ze deze ervaringen niet hadden gehad.
Ik durf je wel te vertellen dat ze het gepassioneerd moes tuinieren van hun ouders met een bepaald meewarige blik bekijken. Eigenlijk met een ouderblik. Een blik van “ach ze zijn er gelukkig mee en  het doet niemand kwaad”

Ondertussen nemen ze graag de onbespoten zeer smaakvolle tomaten aan. Een verse krop sla slaan ze ook niet af. En jeminee, wat hebben papa en mama veel kruiden voor handen. Best handig.
Vers is lekker, dat weten ze wel! En ik zie ze nooit kant en klaar gesneden groenten kopen…

Ik hou het erop dat ze veel hebben gehad aan mijn moes tuinieren.

lees ook eens: Opa en oma en de smaak van later

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *