Het verschil tussen fantasie en werkelijkheid voor een kleuter

verschil fantasie werkelijkheid

Bij een kleuter is het verschil tussen fantasie en werkelijkheid, nog niet zo goed ontwikkelt. Dat komt omdat voor een kleuter de wereld erg ingewikkeld is.

Een kleuter denkt concreet.

Als we zeggen dat een kleuter concreet denkt, bedoelen we eigenlijk: een kleuter denkt na over datgene waar hij mee bezig is. Dat weet je als moeder ook wel, je ziet je kind regelmatig helemaal op gaan in zijn haar spel. Wij volwassenen kunnen later weer mind-full cursussen gaan doen, om onszelf te leren op een ding te focussen, je kleuter doet het gewoon. Ondertussen, let maar eens op, zie je in dat spel dat het verschil tussen fantasie en werkelijkheid heel klein is.

De wereld om je kleuter is behoorlijk ingewikkeld.

En laten we even helder zijn, wij vinden zelf de wereld ook behoorlijk ingewikkeld. Het verschil tussen ons en de kleuter is, dat wij wat we niet begrijpen kunnen opzoeken: ergens op internet, we kunnen er een boek over lezen…
Je kleuter kan dat niet en lost het probleem anders op. Hij verzint zelf een reden. Die redenen zijn natuurlijk niet direct wat je noemt wetenschappelijk, sterker nog: die zijn pure fantasie. Voor jou dan, begrijp me goed, voor je kleuter is zijn stelling dat een auto gevaarlijk is omdat hij rood is, volkomen logisch. Zie je hoe voor je kleuter er gewoon geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid is?

Het nut van fantasie

Je zegt vast wel eens: “die van mij wordt later schrijver, die heeft zoveel fantasie”. En wat kunnen schrijvers als geen ander? In de huid van een ander mens kruipen, een andere wereld bedenken!
Maar dat werkt ook omgekeerd. Al fantaserend, gaan kleuters steeds beter de wereld om zich heen begrijpen, ze leren verbanden leggen, associaties te maken. Kleuters zitten nog niet “vast” aan hun overtuigingen (zoals zoveel volwassenen) ze ruilen hun ideeën gemakkelijk in voor een ander idee.

Hoe ga je om met een kleuter die het verschil tussen fantasie en werkelijkheid nog niet doorheeft?

Uit de bovenstaande alinea, heb je misschien de conclusie getrokken, dat je je kleuter alleen maar hoeft uit te leggen, dat zijn idee niet klopt. Dat je zijn idee makkelijk kan vervangen met een ander, realistischer beeld. En daar zit je fout.
Een kleuter heeft deze periode nodig en tegen dat hij zes jaar is, is deze fase voorbij.
Wat jij moet doen als ouder, is deze fase serieus nemen. Mee-veren  in het verschil tussen fantasie en werkelijkheid noem ik dat.
Zitten er slangen onder het bed? Jaag ze weg ! Ziet je kind een lammetje uit een ei kruipen? Zeg gewoon: wat leuk zeg!

Je kleuter leert vanzelf het verschil tussen fantasie en werkelijkheid en tot die tijd, heeft hij zijn fantasiewereld heel hard nodig. Want de wereld is ingewikkeld….

8 antwoorden
 1. Henk zegt:

  Dat vind ik bij kleuters mooi met Sinterklaas; ook als ze iemand zich zien verkleden naar Sinterklaas dan is diegene gewoon Snterklaas en niet de man ( of vrouw) die die eerst was.

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Ik vind dit altijd een leuke en bijzondere fase. Ergens is de denkwijze van een kind heel verfrissend en zet het tot nadenken aan over wat nou eigenlijk ‘normaal’ is.

  Beantwoorden
 3. Joany zegt:

  Mijn zoontje is vier, dus dit is een heel herkenbaar artikel voor me. Ik geniet met volle teugen van zijn fantasie en gelukkig heb ik zelf ook een rijke verbeelding. Niets zo leuk als doen-alsof-spelletjes spelen met mijn kleine ventje.

  Beantwoorden
 4. Amina zegt:

  Jeetje zeg, dit wist ik helemaal niet. Ook dat we mee moeten veren, vind ik heel mooi gezegd. Ik heb geen kinderen, vandaar mijn verbazing, maar ik zal met de fantasie van de kinderen van m’n vriendinnen lekker mee gaan voortaan. En deze zin vind ik hilarisch en zo waar: “Wij volwassenen kunnen later weer mind-full cursussen gaan doen, om onszelf te leren op een ding te focussen, je kleuter doet het gewoon.” Ga ik zo ook weer doen na het lezen van deze blog, hahaha!

  Beantwoorden
 5. Manon zegt:

  Goed uitgelegd. Ik wist niet dat het tot het zesde jaar zo doorgaat. Ik heb dus geen geduld om mee te gaan in die onzin – maar het is voor een kind geen onzin maar de realiteit. Dat vergeet je wel eens. Dus goed uitgelegd.

  Beantwoorden
 6. corrina zegt:

  Ik heb zelf geen kinderen , maar vond de kleine nichtjes en neefjes altijd mooi om te zien groeien en ontwikkelen
  En hun fantasie en benadering van zaken

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *