De magie van water en zand

water en zand

zand en water…en meer heb je niet nodig

Met een grote glimlach komt ze de school uitgerold. Onderweg naar huis blijft onze vierjarige dochter maar vertellen over deze leuke schooldag. Haar gipsbeen lijkt het schoolplezier niet in de weg te staan; ze racet met gipsbeen en al in de stuurkar, speelt in de huishoek en zit op haar eigen stoel in de kring ik voel dat ze geniet! Eenmaal thuis ontdek ik waar ze vandaag de hele dag mee gespeeld moet hebben; van de keuken naar de bank slingert een sierlijk spoor van zand. En haar natte shirt en broek verraadt dat het niet alleen bij zand is gebleven 😊

Zand en water; jonge kinderen kunnen er uren mee spelen! Het is magisch om te zien hoe kinderen hier in op kunnen gaan. Zintuigen worden geprikkeld als kinderen hiermee mogen kliederen. Zand is op verschillende manieren te bewerken en te manipuleren. Bij ons thuis in de zandbak worden diepe kuilen gegraven, wordt het zand gekneed of gezeefd en wordt er mee gebouwd. Spelen met water vinden kinderen ook geweldig en als zand en water samen komen is het plezier compleet!

In de speeltuin gaat het spelen met zand rustig verder. De zandbak is daar vandaag een bakkerij. “Mag ik een grote ronde taart”, vraagt een vierjarige aan mijn dochter die de rol van bakker op zich neemt. “Prima, maar de taart moet eerst nog in de oven,” antwoordt de bakker. Mijn dochter begint te scheppen en vult de zandvormpjes met zand, versiert het met wat besjes en gras en zet het vervolgens in de oven. Dit is de start van een middag vullend rollenspel.

Zand heeft hoe dan ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het stimuleert de motoriek en creativiteit en leren kinderen ook oplossingsgericht denken. Het genieten van de zintuiglijke ervaring staat centraal maar het stimuleert ook andere ontwikkelingsgebieden. De nadelen van al die zandsporen in je hele huis, schooltas, kleding en wasmachine vergeet je hier door toch al snel.

Een week na onze zandexplosie in huis mag het gips van onze dochter er eindelijk af. Je raadt al wat er onder het gips vandaan komt… zand, zand en nog eens zand! Ik kan in de gipskamer alleen maar lachend zeggen dat onze dochter een gezonde kleuter is.

1 antwoord
  1. Coby zegt:

    Wat weer een prachtig verhaal Petra over jouw dochter, die een heerlijke kleuter is. En dat spelen met zand en water, behalve leuk ook zoveel positieve effecten bevat voor de ontwikkeling van je kind heb ik als mem en beppe nooit geweten. Kortom, dankjewel voor jouw mooie en leerzaam verhaal!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *