Wat tekent een kleuter?

kleuter tekenen

Wat tekent je kleuter?

Het grote verschil tussen het tekenen zoals een peuter dat doet en de manier waarop een kleuter tekent, is de reden waarom er getekend wordt

Een peuter tekent om het tekenen, gewoon omdat het leuk is om te doen. Maar als een kind wat ouder wordt ( een kleuter dus ) krijgt hij door dat hij “iets” tekent. Hij kan zelfs benoemen wat het het is dat hij tekent.We kennen allemaal de volgende situatie: kind ( 3 tot 4 jaar ) komt naast je staan en zegt: ”kijk, dit heb ik getekend!” En dan zeg jij: ”prachtig, wat is het ??”

Waarop de peuter het je allemaal haarfijn uitgaat leggen. Hij is nog helemaal niet beledigt dat jij niet kan zien wat het is en hij weet het zelf heel precies!

Tussen 5 en 6  jaar begint je kind “echt” te tekenen.

Ergens tussen de vijf  en zes jaar begint je kind de werkelijkheid echt te tekenen. Een gezicht krijgt bijvoorbeeld altijd twee ogen, een neus en een mond.

Tot ongeveer 5 jaar  zie je dat kindertekeningen geen “bodem” hebben. Alles staat lukraak op het papier, zoals het de tekenaar inviel.

Rond het 6de jaar zie je dan langzaam de zg “sandwichtekening” opkomen. Een tekening meteen streepje bovenin “de lucht” en een streepje onderin “de aarde” ( of de weg, of de straat of de wei)

Op deze leeftijd gaan kinderen ook verhaaltjes tekenen. Je ziet vlaggetjes uit huizen hangen omdat het feest is, je ziet dieren die een actieve rol hebben, je ziet als in een rontgen foto, de baby in mama’s buik.En met een beetje geluk, lacht die baby ook nog.

Dit is misschien wel de allerleukste teken-periode van je kind. Je kind kan een heleboel duidelijk maken in de tekening en fantaseert naar hartelust. En is nog niet teveel bezig met het perefctioneren van het getekende

Pas als kinderen tussen de 7 en 8 jaar zijn, kunnen ze zaken in perspectief tekenen. Het technisch “volmaakt” tekenen wordt dan ook steeds belangrijker.

lees ook: de sociaal emotionele ontwikkeling van je kleuter

tekenjewijs.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *