Je kleuter heeft een nachtmerrie, is dat erg?

nachtmerrie

Een nachtmerrie , het kan heel beangstigend zijn  en niet alleen voor je kleuter…..

Hoe weet je of je te maken hebt met een nachtmerrie ?

Als je kind ’s avonds wakker wordt en uit zijn doen is, hoeft er nog niet direct sprake te zijn van een nachtmerrie. Je kind heeft dan gewoon een beetje onrustig geslapen. Een aai over de bol en een slokje water en het leed is gelden.
Maar wanneer je te maken hebt met een kind dat huilend wakker wordt, angstig is en niet makkelijk meer in slaap komt, dan kan je wel eens met een nachtmerrie te maken hebben. Nachtmerries komen vooral voor in de tweede helft van de nacht: dat is de tijd dat we dromen.

Waarom heeft je kleuter een nachtmerrie?

Zo af en toe hebben we allemaal een nachtmerrie, dat is heel normaal, vervelend maar geen ramp. Maar kinders tussen de twee en de vier jaar oud, zijn er heel gevoelig voor. Dit is de leeftijd waarop kinderen angsten beginnen te ontwikkelen. Nee, nu niet direct in paniek raken, ieder mens heeft wel een beetje last van angst. Soms is dat maar goed ook. Gewone huis, tuin en keuken angsten, daar heb ik het over. Die begint je kleuter ook te ontwikkelen. Daarnaast  ontwikkelt je kleuter haar fantasie ( maar dat had je al gemerkt ) Dat is natuurlijk een vruchtbare combi voor een enge droom.

Tel daarbij op dat een kleuter ook een droom kan vertellen. Dat kon ze twee jaar geleden nog niet. Soms is het vertellen al genoeg om je kind weer in de stress te laten schieten.

Waar komt een nachtmerrie vandaan ?

Daar kunnen we kort over zijn : van alles!
een verhaaltje dat jij helemaal niet eng vond, een filmje op youtube, gewoon te druk hebben gedold voor het naar bed gaan. Maar je kind kan ook stress oppikken van jou of je partner. Of delen van een gesprek opvangen dat het niet begrijpt. Je kind is bezig angsten en fantasie te ontwikkelen, weet je nog.

Wanneer je kind een nachtmerrie heeft, dan is dat dood normaal. Kinderen van deze leeftijd hebben nachtmerries. Ga je daar niet schuldig over lopen voelen!

meer info

lees ook : wat tekent een kleuter

16 antwoorden
 1. nicole orriens zegt:

  Ieieieie, wat een superenge foto met die clown zeg. Daar krijg ik bijna een nachtmerrie van. Ik heb gelukkig vrij zelden nachtmerries. Maar misschien vannacht door die foto ; )

  Beantwoorden
 2. CustÒdia Chineva zegt:

  wat een interessant artikel, wer wat geleerd, als moeder heb ik hier vaak mee te maken en veel wat je schrij komt me heel bekend voor, dank je wel…

  Beantwoorden
 3. Anja zegt:

  Nooit bij stilgestaan dat kinderen al op zo jonge leeftijd nachtmerries kunnen krijgen, maar je hebt wel gelijk: dan begint de fantasie en kunnen ze zaken beter onder woorden brengen, dus is het logisch dat ze ook nachtmerries kunnen krijgen.

  Beantwoorden
 4. Janine zegt:

  Heel interessant om te lezen! Ik heb eigenlijk alleen nachtmerries als ik teveel gedaan heb of veel stress heb. Heeel af en toe als ik te laat geesten programma’s heb gekeken haha

  Beantwoorden
 5. Mariëlle zegt:

  Soms kun je als ouder wel helpen. Zo droomde mijn nichtje altijd slecht en hebben we een dromenvanger voor er gekocht en verteld dat alle nare dromen daarheen gaan. Sindsdien… geen nare dromen meer 😉 en ook geen wakker nichtje meer in de nacht.

  Beantwoorden
 6. Sandy zegt:

  Zelf droom ik al mijn hele leven lucide. Behalve nachtmerries, die kan ik niet aansturen en zijn vaak levensecht. Dan kan ik echt huilend en badend in het zweet wakker worden, heel akelig is dat. mede daardoor ben ik over het onderwerp nachtmerries best serieus, en probeer ook altijd goed te peilen wat voor nachtmerrie mijn kind heeft, en wáárom. Gelukkig heeft hij tot nu toe nog geen heel bizarre dingen gehad 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *