Je kleuter leren delen: stap voor stap.

Je kleuter leren delen

Delen leer je niet vanzelf…als rekenkundige vaardigheid leren kinderen het pas in groep 4. Kan je nagaan, hoe moeilijk het is!

Als moeder wil je graag dat je kind deelt. Niets is erger dan van die kindjes die de hele tijd roepen: ”Van mij !!!!” Soms zie je ze zelfs een speeltje neerleggen om bij een ander kindje een ander speelgoedje op te halen. Als moeder ga je dan door de grond, maar in feite is het heel normaal gedrag.

Peuters kunnen niet delen. Het zit er gewoon nog niet in. Bedenken dat je iets straks terug krijgt, dat is nog een te ingewikkelde denkstap. Een dreumes leeft NU!.
Peuters spelen niet met elkaar, peuters spelen naast elkaar. In het Engels heet dat ook: parallel play.

Leren delen

Dat je een kind van drie niet moet dwingen om te delen, betekent niet dat je het idee van delen, niet al vast gaat voorbereiden. Je praat er af en toe over. Deel iets lekker doormidden en geeft elke peuter de helft. Je peuter stopt zijn koekje in je mond en je zegt:: “ooooh ga je met mama delen, dat is lief zeg”

Als je kind vier jaar wordt, kan je wat serieuzer werk gaan maken van leren delen. Besef je goed dat delen voor een kleuter lastig is: in eerste instantie ga er natuurlijk alleen maar op achteruit…Wat nu je favoriete auto aan een ander geven?? Niks ervan!
Als je kind daar last van heeft, zet een ouderwetse keukenwekker. Wanneer die afgaat, gaat het speelgoed terug. Werkt als een tierelier! ( want dat belletje is namelijk ook leuk ) En na een tijdje snapt je kleuter dat je niet bang hoeft te zijn om te delen.

Nu je kind vier is, kun je wel “van mij!” gedrag corrigeren. Ik zou zelfs zegen: moet je dat gaan corrigeren. Wordt niet boos, deel geen straf uit, maar zeg vriendelijk en beslist, dat er gedeeld moet worden ( en zet de keukenwekker)

Het ene kind deelt makkelijker dan het ander, maar heus, ze kunnen het allemaal !

Lees ook eens: als je peuter weigert te delen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *