Je kleuter van 4 jaar en een half jaar

ontwikkeling kleuter vier en een half jaar

Op weg naar de 5 jaar, de ontwikkeling kleuter vier en een half jaar: wat gaat je kind allemaal leren?

Cognitieve ontwikkeling: concentratie

De meeste kleuters kunnen nu veel langer en geconcentreerder spelen dan een jaar geleden. Ze lopen minder snel weg bij hun spelletje en kunnen zelfs zo verdiept zijn in hun spel, dat jij degene bent die stoort! Maar verwacht ook weer niet teveel. Een kleuter van deze leeftijd kan gemiddeld 5 tot 10 minuten echt geconcentreerd zijn. Vorig jaar was dat nog maar 3 tot 4 minuten. Als je een verjaardagsfeestje geeft is het handig deze tijden in je achterhoofd te houden. Ook al zijn er kinderen die wel een half uur geconcentreerd kunnen blijven, het is slim van veel minder uit te gaan.

Uitzondering

Er is een grote uitzondering: computer spelletjes. Om dat computerspelletjes voortdurend “beloningen” geven, is het voor een kind moeilijk er mee te stoppen. Daarom is het erg verstandig om je kind vaste tijden te geven waarop er achter de computer gezeten wordt. En je kind daar ook aan te houden! Voel je niet schuldig als je iets niet goed vindt. Grenzen stellen is je werk als ouder. Dingen die niet kunnen en niet mogen zijn een dagelijks onderdeel van ieders leven. En dus ook van het leven van je kleuter.

Tekenen

De fijne motoriek van een kleuter is zo goed, en er is al zo veel geoefend dat je kleuter nu herkenbare tekeningen gaat maken. Kleuters houden van tekenen. Let maar eens op hoe vol zelfvertrouwen ze kunnen zeggen: “ik ga een huis tekenen.” Mensen zijn het favoriete onderwerp voor kleuters, vooral de meest belangrijke in hun leven (ja, JIJ dus!) Kinderen beginnen vaak met het teken van een groot rond hoofd, ledematen zijn nog stokjes, langzamerhand worden de tekeningen “volwassener” Als ze 4 zijn tekenen kleuters tenminste 3 ledematen, en soms zelfs 8. En wees niet verbaasd als daar ook geslachtsdelen in te zien zijn (soms verpakt als navels). De dingen of de mensen die de kleuter het belangrijkst vindt zijn altijd het groots. Dus logischer wijze is je kleuter groter dan de auto! Zorg voor veel verschillend tekenmateriaal, kleurtjes, krijtjes, waterverf, papier in verschillende maten en gekleurd papier is een leuke afwisseling met wit.

Wat mag je nog meer verwachten van de ontwikkeling kleuter vier en een half jaar?

ontwikkeling kleuter vier en een half jaar

Ontwikkeling kleuter vier en een half jaar

Emotionele ontwikkeling: regels

Kleuters houden van regels. Het geeft duidelijkheid en structuur in hun leven, het is veilig en overzichtelijk. Daarom vinden ze het vaak niet fijn als er van de regels wordt afgeweken. Maar ze kunnen al heel veel begrijpen. Leg ze van tevoren uit wat er die dag anders zal gaan. Bijvoorbeeld: “Vanavond kan mamma niet voorlezen, want ze moet weg, dus lees ik morgen een langer stukje? Tien minuten van tevoren waarschuwen voor een verandering (gepland, bv eten) of onverwachts”(je moet nog even een boodschap halen) voorkomt een heleboel narigheid en verzet.

Taalontwikkeling

Je kleuter kan nu een heleboel: Hij leert 4 tot 6 nieuwe woorden per dag. Zinnen zijn langer en gecompliceerder, zijn grammatica beter/goed. Een kleuter kan bedenken: wat gebeurt er als…. Hij begrijpt wat een woord betekent en begint tegenstellingen te begrijpen.  Een verhaal vertellen met een begin, midden en eind is geen probleem meer. Hij kan in verschillende situaties zijn taal aanpassen. En hij kan logische stappen in een opdracht onthouden en begrijpen. (eerst het papier vouwen, dan lijmen) Misschien kan je kleuter nog niet alle woorden goed uitspreken, maar vreemden kunnen hem uitstekend volgen.

ontwikkeling kleuter vier en een half jaar

Ontwikkeling kleuter vier en een half jaar

Emotionele ontwikkeling: bazigheid

Je kleuter neemt alles wat volwassen doen op en papegaait het na. Af en toe bazig zijn is een van de zaken die ze zien. (“en NU ruim je je rommel op!”) Kinderen van 4 beginnen te experimenteren met de baas spelen en hoe je woorden kunt gebruiken om je zin te krijgen. Combineer dit nu eens met de voorliefde van een 4-jarige voor regels en regelmaat, en …je ziet een generaaltje in de dop. Omgaan met dit soort gedrag vraagt heel wat van je geduld. Blijf rustig en consequent. Laat je kleuter, vriendelijk maar beslist merken dat dit soort gedrag niet werkt. Eist je kleuter zijn lunch? Leg uit dat het beter gaat als het vriendelijk gevraagd wordt. Speelt hij de baas over vriendjes, ga zitten en vraag hem of hij het leuk zou vinden als zij dat bij hem doen. Aan de andere kant: natuurlijk wordt je kind groter en daar mag je je kleuter ook in bevestigen. Is er een kleiner broertje of zusje? Dan mag de oudste zijn handje vast houden tijdens een wandeling. Geef keuzes, gaan we eerst voorlezen en dan in bad, of eerst in bad en dan voorlezen? Jij mag het zeggen.

Lees ook De ontwikkeling van je kleuter als ze 4 jaar en driekwart zijn

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *