Een corona-spreekuur voor kinderen, de Noorse premier deed het.

mark rutte

De Noorse premier Erna Solberg hield op 16 maart een corona-spreekuur gehouden, speciaal voor kinderen.
Wat een geweldig idee! Dat de allerbelangrijkste regeringsleider, zeg maar de baas van de regering, de tijd en moeite neemt om kinderen toe te spreken en op hun vragen te reageren. Een voorbeeld waaraan, wat mij betreft alle andere regeringsleiders in de wereld, zich mogen spiegelen.
Voor zover ik het heb kunnen nagaan, deed alleen Mark Rutte dat, een dag later op het jeugdjournaal. Mocht ik me vergissen, laat het me weten, want ik vind het heel boeiend om te weten hoe landen, of eigenlijk regeringsleiders, omgaan met kinderen.

Erna Solberg opent het spreekuur met de mooie woorden:
„Het zijn bijzondere dagen. Veel kinderen vinden het maar eng allemaal. Het is oké om bang te zijn als er zoveel dingen tegelijkertijd gebeuren.”

Na haar uitleg mochten de kinderen vragen stellen. Ze wilden dingen weten als:

Mag ik nog wel partijtje houden als ik jarig ben?’, ’Mag ik nog wel op bezoek bij opa en oma?’, en ’Wat kan ik doen om te helpen?’

Op dat laatste had de premier een duidelijk antwoord:  Je kan het beste helpen door thuis te blijven, dan besmet je geen anderen.

Mark Rutte pakt het anders aan: hij gaat niet staan om zich tot de kinderen te richten. En er zit, zeg maar, een interviewer tussen. Kinderen stellen vragen die via een tablet aan Mark worden voorgelegd. Voor hij het tablet krijgt wordt het demonstratief schoongemaakt. Het is natuurlijk heel fijn dat de kinderen die vragen mogen stellen. En ik kan niet anders zeggen dan dat  hij de kinderen heel eerlijke antwoorden geeft. Op een heel begrijpelijke manier.

Maar nu is het toch een jeugdjournaal-ding en dat is jammer. Ik denk dat ik het sterker hd gevonden als hij zich net als Erna direct tot de kinderen had gewend en dat de kinderen spontaan vragen hadden mogen stellen.
Maar iets doen is nog altijd beter dan niets doen!

7 antwoorden
  1. Lodi zegt:

    Ik denk juist dat kinderen heel veel hebben aan het Jeugd Journaal en misschien ook wel de manier waarop dit ging, ik heb het niet gezien, dus ik kan er niet over oordelen, maar het Jeugdjournaal kijken we wel praktisch elke dag en hier leggen ze deze vragen allemaal heel goed uit. Ik denk dat kinderen dit misschien wel prettiger vinden omdat de interviewer het echt in kindertaal vraagt en ook daarna nog uitleg geeft en er over door praat.

    Beantwoorden
  2. Wanda zegt:

    Ik denk dat het inderdaad goed is om kinderen hierin ook een rol te geven omdat dit natuurlijk ook van invloed is op hun leven en het is logisch dat ook zij met een hoop vragen zitten waar je als ouder ook niet altijd het juiste antwoord op kunt geven.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *