mee eten met de pot

mee eten met de pot

Natasja van Spruitjesenzo : Mee eten met de pot of niet?

Als jonge ouder rust er een behoorlijke verantwoordelijkheid op je schouders. Je hebt een kindje dat afhankelijk is van jou. Zelf eten, aankleden, wassen en noem maar op, je baby kan nog niets. Dus moet jij dat doen. Met alle liefde natuurlijk maar soms weet je het ook niet meer.
Wat is goed en wat is fout?
Papieren luiers of toch katoen? Een dekentje of een dekbed en ga zo maar door. Als ouders kom je iedere keer weer voor een keuze te staan en wordt je iedere keer weer terug geworpen op jezelf. Wat vind ik hier van en vooral wat past bij ons. Want ja, je kunt wel van alles willen maar het moet ook kunnen.
Op gebied van eten is de keuze ook enorm. Was je eerst al aan het dubben over borst of fles, zodra je kindje een half jaar is komt daar vast voedsel bij. Sta je weer voor de keuze, want neem je een potje of ga je met de staafmixer aan de slag…

Radar

Televisieprogramma radar zond op 14 Maart 2011 een item over kindervoeding uit waarbij vooral werd gekeken naar de voedingswaarden van het babyvoedsel. In het programma werd gemeld dat de potjes en papjes minder goed zouden zijn vanwege het vele suiker dat zij zouden bevatten. Het voedingscentrum reageerde hierop met een bericht dat deze potjes niet per definitie ongezond zijn maar dat “mee-eten met de pot” wel meer voordelen biedt.
Persoonlijk ben ik niet tegen potjes. Wel ben ik er van overtuigd dat vers beter is. Gezonder ook en zeker beter voor de smaakontwikkeling van je kind. Op jonge leeftijd veel verschillende smaken leren eten voorkomt later een boel problemen aan tafel. In een potje zijn de smaken altijd gemengd.

Mee eten met de pot

Dat betekent dat je kind niet aan losse smaken went maar aan combinaties en dat is jammer. Laat je kind mee-eten met wat jij eet maar pas het iets aan. Gebruik geenzout en of suiker om het gerecht op smaak te brengen. Nergens voor nodig, juist de pure smaken leren eten is goed voor je kindje.

Om precies te weten hoeveel en wat je kindje nodig heeft op een dag, raadt het Voedingscentrum de schijf van 5 aan in combinatie met de keuze tabel.
Ook potjes passen daar in prima.

Maar laat het niet een standaard product zijn. Kook vooral zoveel mogelijk zelf en gebruik de potjes bij uitzondering. Bijvoorbeeld als je een dagje weg gaat of op vakantie. Potjes zijn niet slecht, ze leveren alle voedingstoffen die je kroost nodig heeft.

Maar kook jezelf dan leert jou kind jouw eten op te eten. Went het aan jouw kookstijl. En leert het de smaken los van elkaar te eten.
Dat voorkomt een boel strijd later.

lees ook: kleuters en eten

Natasja www.spruitjesenzo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *