Oorsmeer bij je peuter

oorsmeer

Peuter oren schoonmaken, do´s en dont´s bij oorsmeer

Oorsmeer bij peuters ( oftewel: cerumen) is doodnormaal en heel belangrijk om het oor schoon en gezond te houden. Oorsmeer wordt uitgescheiden door de ceruminous klieren en heeft een belangrijke functie. Zo nu weet je dat ook! Dus in het vervolg wordt er niet meer over oorsmeer gesproken, maar over cerumen. ( klinkt toch zeker veel minder smerig?)

Wat is de functie van oorsmeer?

Het vangt vuil en stof en andere narigheid op en zorgt ervoor dat dat niet het oor kan binnendringen. En beschermt zo het trommelvlies. Want dat trommelvlies is behoorlijk kwetsbaar. EN van het allergrootste belang bij het horen. ( oke nu zeg je :”ze luisteren toch niet…”)

Soms gaat het lichaam in de ¨overdrive” en produceert het teveel cerumen  En dat kan wel tot problemen leiden als je er niks aan doet tenminste. Als je de smurrie op het buiten oor van je peuter ziet, haal het dan weg, maar gebruik nooit! een wattenstaafje. Gebruik nooit  iets waarmee je in het oor gaat. Je kunt dan heel makkelijk het trommelvlies van je peuter beschadigen. ( en dan heb je er eentje die echt niet meer kan luisteren…) Bovendien is dat middel erger dan de kwaal. Het gevolg van peuteren met een wattenstaafje kan zijn dat je het oorsmeer juist verder het oortje van je kind induwt.

Het is ook beter geen watje te gebruiken: daar kunnen pluizen van achterblijven. Gewoon de punt van een handdoek of hydrofile luier, is het beste.
Wanneer je echt heel goed bezig wil, doop die punt van de handdoek dan in gekookt  (en afgekoeld) water.

Teveel oorsmeer bij je peuter ?

Als je peutertje er echt last van  heeft dan kun je aan de dokter vragen om het weg te halen. Is het een probleem dat zich hardnekkig blijft herhalen, vraag dan aan je huisarts middelen die je zonder gevaar thuis kunt gebruiken.
lees ook: Peuterdiaree

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *