Daarom bijt je peuter!

bijten peuter

Een speciaaltje over bijten en bijtgedrag

Wil je weten waarom je peuter bijt?

1 Om uit te proberen
2 Uit frustratie
3 Uit machteloosheid
4 Uit stress

1 Om uit te proberen

Het mag in jouw oren vreemd klinken, maar kinderen zijn enorm aan het experimenteren: wat is dit, wat kan ik er mee? Hoe kom ik vanuit de kinderstoel op de tafel, heeee, als ik tegen de bal schop gaat dat rollen…en zo experimenteren ze ook met hun mond en tanden. Wat gebeurt er als ik in mama hap, in plaats van een appel? Wat moet je doen als je kind experimenteert met bijten? Nooit en ik herhaal nooit, ook maar 1 seconde in de lach schieten, als jij je kind leert dat bijten grappig is, dan moet je niet raar opkijken als hij even later bijtend door het leven gaat.

Wat is er tenslotte leuker dan de lachers op je hand hebben? Je zegt kalm en rustig: “bijten is niet leuk” en je haalt je kind weg van het lichaamsdeel waar het in hapte. Als je kind bijt omdat ze tanden krijgt, zorg er dan voor dat er genoeg speeltjes om op te kauwen in de buurt zijn.

2 Frustratie

Hou in je achterhoofd dat ook dit een fase is, alhoewel….. Ik kende een dertienjarige die nog beet….Goed, dat is een uitzondering. Als je merkt dat je kind een echte bijter is, laat hem/haar dan niet alleen met een ander kindje. En maak speelafspraakjes ook niet te lang, hou het kort en gezellig. Bijt je kind toch? Pak hem/haar op en zeg: Bijten is niet aardig. Zet hem opzij en besteed alle aandacht aan het slachtoffer. Met andere woorden: laat je kind merken dat bijten geen aandacht voor hem /haar oplevert.

3 Machteloosheid

Deze komt heel vaak voor bij de jongste als hij met oudere broertjes en zusjes mag mee spelen. En dan heb je het als moeder even lastig: waren de oudere kinderen vervelend, ongeduldig? Had de jongste reden om zich gefrustreerd te voelen? Wat je ook doet en wat er ook aan de hand is. Haal het bijtertje, vriendelijk maar beslist uit hun midden. Bijten mag nooit lonend zijn voor de bijter. Daarna kun je een goed gesprek met de oudere kinderen aangaan. Gaven ze genoeg ruimte, hielden ze rekening met het feit dat jongere kinderen minder kunnen? En dan kan je het altijd allemaal weer opnieuw proberen.

4 Stress

Als je het gevoel hebt dat je kind uit stress bijt (en moeders hebben een prima radar voor dat soort zaken) kun je kijken of je de oorzaak van de stress weg kan nemen. Maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk….sommige dingen moeten nu eenmaal. Dan is het enige wat er op zit om samen met je kind iets anders te verzinnen, wat ook helpt tegen dat nare gevoel. Keihard op een kussen slaan, bijvoorbeeld, of samen een liedje zingen. En tenslotte: wat je ook doet, doe je. Maar bijt noooooit terug!

lees ook: fijne plek voor een driftbui

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *