Wanneer hebben we het over liegen en wanneer noemen we het jokken?

jokken en liegen

Als ik je op de vrouw af vraag: “wat is erger liegen of jokken?”

Dan zal je vast en zeker zeggen: “Nou ja allebei, maar  jokken is iets minder erg.”
Grappig he, dat we allemaal weten dat jokken minder erg is dan liegen. Hoe zou dat toch komen?
Jokken is het woord dat we gebruiken als jonge kinderen iets vertellen wat net niet helemaal klopt. Of helemaal niet, dat kan ook…

Wanneer we over liegen praten hebben we het over verhalen die doelbewust vertelt worden om de ander iets wijs te maken.
De crux zit hem in het doelbewuste!

Wat is jokken?

Je mag over jokken praten tot ongeveer zeven jaar oud zijn. Tot die tijd is voor heel veel kinderen het verschil tussen wat ze bedenken en wat er echt is, nog best vaag. Een kind van zes kan nog heftig in Sinterklaaas geloven, om maar eens een voorbeeld te geven.
Bovendien, denken heel jonge kinderen dat hun ouders alles weten ( zo zonde dat die fase voorbij gaat, maar dit terzijde). En omdat papa en mama alles weten, hoeven ze niet zoveel uit te leggen. Toch?

Kortom de “onwaarheden ” van jonge kinderen, komen voort uit hun ontwikkeling. Uit nog niet de hele wereld kunnen overzien en begrijpen.
Natuurlijk moet je als ouder, wel uitleggen hoe de werkelijkheid dan wel in elkaar zit, maar erg boos over die verhaaltjes hoef je niet te worden. En ook niet erg ongerust.

Hier volgt dus ook uit, dat wanneer je kind ouder is en onwaarheden vertelt, dat je wel – een beetje – ongerust moet worden. Na zo ongeveer acht jaar, praten we ook niet meer over jokken. Dan praten we over liegen. Je kind vertelt je doelbewust de waarheid niet.

Liegen is erg

Liegen is in een relatie een doodzonde. Een minister die tegen de kamer liegt ( dan heet het onjuist informeert) mag zijn koffers pakken. Liegen haalt de bodem onder vertrouwen weg.
Geen wonder dus dat je je als ouder helemaal kapot schrikt, wanneer je kind blijkt te liegen.

Is het nodig om je over liegen zorgen over te maken?
Ja en nee. Iedereen ( ja jij ook! ) vertelt wel eens een leugentje om bestwil. Dat is mischien niet netjes, maar we doen het wel. Zorgelijk wordt het als je kind vaak liegt.

Daarover in het volgende artikel meer

13 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Het woord jokken gebruik ik eigenlijk nooit, maar is wel ‘liever’ dan het woord liegen. Ook ik vertel wel eens een leugentje om bestwil, maar probeer eigenlijk zo min mogelijk een leugen te vertellen en leer ze hier thuis ook dat je eerlijk moet zijn.

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Jokken klinkt onschuldiger, maar is wat mij betreft eigenlijk hetzelfde als liegen. Dus het hoort eigenlijk niet. Toch bestaat er wel zoiets als een leugentje om bestwil vind ik.

  Beantwoorden
 3. Karin zegt:

  ik denk dat alle kinderen wel eens liegen. Al was het alleen maar om uit te proberen of je er achter komt… Dat is een deel van de ontwikkeling (ook bij pubers) en het is een deel van de opvoeding om hen te leren dat dat niet ok is.

  Beantwoorden
 4. Proudweirdo zegt:

  Aha! Zoals je het verteld klinkt het eigenlijk heel logisch. Ik wist wel dat jokken iets minder erg was, maar niet helemaal precies waarom. Een leugentje om bestwil zou eigenlijk een jok om bestwil moeten worden dan, haha.
  Maar inderdaad fantasie en werkelijkheid loopt bij kinderen vaak door elkaar heen, daar kun je dan niet boos om worden. En het is ook verdraaid lastig.
  Ik heb zelf geen kinderen, maar ik heb ze wel in mijn omgeving. Ik vind het soms moeilijk om niet te lachen wanneer er een (zeer slechte) smoes wordt bedacht of een vaag verhaal in elkaar wordt gedraaid, vooral ook omdat ik het mega knap vind waar sommige kinderen op kunnen komen. ??

  Beantwoorden
 5. Armande zegt:

  Jokken is eigenlijk het eufemisme van liegen. Zo’n woordje dat we voor kinderen gebruiken. Het is ook lastig het verschil uit te leggen aan kinderen.
  Yeah @ stratemakeropzeeshow, echt jeugdsentiment.

  Beantwoorden
 6. Robinbeeblog zegt:

  Zou het niet weten persoolijk heb ik niet zo een band met kinderen allemaal boven de 7 maar het is wel schattig als ze soms iets zeggen dat totaal raar is maar dat zijn kinderen.

  Beantwoorden
 7. Neeltje | Thoughts in Style zegt:

  Liegen klinkt inderdaad gelijk zo hard ten opzichte van jokken. Vroeger in de kleuterklas hadden ze het altijd over jokken als iemand iets had gedaan haha.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   in liegen zit ook dat opzettelijke wat liegen ook zo naar maakt. Bij kleuters weten we dat ze niet zo heel bewust de boel beduvelen ( zeg maar )

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *