waarom vaders meer met hun babys moeten praten

taalvaardigheid

een artikel over taalvaardigheid en de rol van de vader

Over het algemeen praten meisjes eerder dan jongens, dat weten we allemaal. Nu kunnen we dat natuurlijk afdoen met de flauwe grap dat wij vrouwen nu eenmaal slimmer en gehaaider zijn dan de heren der schepping, maar helaas, daar komen we niet meer mee weg.

taalvaardigheid en praten met je baby

Een interessante Amerikaanse studie laat zien dat in de eerste 7 maanden van het leven van een baby, een moeder veel meer met haar baby praat dan de vader. Nu is dat niet geheel en al onlogisch: het zijn toch bijna altijd de moeders die thuis zijn met de baby en dus meer tijd met ze door brengen en dus meer met ze praten. Heb je daar nu een onderzoek voor nodig, vraag je je af?

een kind van dezelfde sekse

Echter, de onderzoekers ontdekte iets heel nieuws: ouders spreken meer tegen een kind van dezelfde sekse.. Met andere woorden: moeders babbelen makkelijker met hun baby-dochter dan vaders. En omgekeerd. Vaders voeren makkelijker een goed gesprek met hun baby zoon dan met hun baby dochter.
Dat houden ouders vol tot z’n 44 weken na de bevalling. En dat doet wat met de taalvaardigheid. Da’s logisch

Het zou dus zomaar kunnen zijn, dat jongetjes later beginnen met hun taalvaardigheid omdat er minder met ze gesproken wordt…

tijd voor de papa

Hoog tijd dus om papa aan te sporen de baby niet alleen te verschonen en te voeden, maar er ook vaak en veel tegen te praten!
En wat dacht je van voorlezen? Voorlezen is ook een vorm van praten tegen: lees gerust je 2 maanden oude baby voor!
Het belang van praten met je baby, kan niet genoeg benadrukt worden, want hoe meer er tegen de baby gepraat wordt, hoe beter en sneller je kindje taalvaardigheden ontwikkelt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *