Rode linzenballetjes. Vanaf 6 maanden en voor de rest van de familie!

linzenballetjes

Linzenballetjes? appeltje-eitje en iedereen vindt het lekker.

Wij eten bij ons thuis niet strikt veganistisch, maar doen dat zeker twee tot drie keer per week.
Goed voor ons lijf en beter voor het milieu!
Linzen, in al haar variaties, staan daarbij met regelmaat op het menu. Ze zijn reuze gezond, maar dat is onze motivatie niet: wij vinden linzen ontzettend lekker!
Van een restje linzen, kan je heerlijke linzenballetjes maken. Overigens: zonder restje ook, dan moet je alleen even de linzen koken.

Linzenballetjes en andere vormen.

We noemen het wel linzenballetjes, maar natuurlijk kun je het “deeg” in verschillende vormen kneden: balletjes, reepjes en “hamburgers”. Net wat je uitkomt voor de rest van de maaltijd.
Als je bijvoorbeeld voor de rest van het gezin een heerlijke maaltijdsalade maakt, maak je die met linzenballetjes nog lekkerder.

Linzen en wat je in de ijskast hebt

Een van de leuke dingen van linzenballetjes maken, vind ik dat je er zo lekker van alles in kwijt kan.
Je zult dat in het recept ook zien, maar ik zeg alvast: het recept is de basis, verder kan jij je heerlijk uitleven.

Wat heb je nodig voor rode linzenballetjes:
in ieder geval ongeveer:

  • 90 gram rode linzen
  • 70 gram ongekookte bulgur of 80 gram ongekookte rijst
  • 10 gram (3 eetlepels) (olijf)olie
  • Fijngeknipte bosui ( zoveel als je lekker vind)
  • Snuf milde kerrie poeder en/of kurkuma
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • Koriander als je dat lekker vindt anders doe je peterselie
  • 90 gram havermout

Wat moet je doen

1 kook de linzen met de rijst of bulgur gaar: zet ze op met een laag water en laat ze ongeveer 20 minuten koken. Als je nog een restje linzen, rijst of bulgur over hebben, kook je natuurlijk alleen wat nog niet gaar is.

2 Gooi de linzen met rijst of bulgur in de staafmixer en mix het helemaal fijn.

3 Fruit de lente-uitjes tot ze zacht zijn (dat duurt ongeveer 3 minuten) en voeg terwijl ze bakken de kerrie en/of kurkuma en de tomatenpuree toe. Laat alles samen nog een minuutje stoven.

4 Voeg dit mengsel toe aan de linzen met het citroensap en de koriander/ peterselie. Haal alles uit de mengbeker en maak hem schoon.


5 Gooi de havermout in de mixer en maal tot de havermout een poedervorm heeft.

6 Meng voorzichtig je gemalen havermout door het rode linzen mengsel. Probeer steeds even uit of je rode linzenballetjes de juiste textuur hebben. Ze moeten een beetje lekker plakken. Het kan zijn dat je meer of minder havermout nodig hebt.

7 Maak er nu balletjes of een andere vorm van.

Linzenballetjes bakken.

Baby’s mogen best wat vet. Dus je kan de balletjes frituren. Zeg je: maar niet bij mij thuis, dan bak je ze in de koekenpan of leg je ze in de oven.(25 minuten op 170 graden) Ook heel lekker.

Lees ook Vegan Babyhap, zo gemaakt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.