Wanneer leert je baby praten

praten met je baby

Wanneer gaat je baby gaat praten? Heel veel moeders stellen zichzelf die vraag. Het antwoord daarop is heel eenvoudig: vanaf dag een !
Want praten, doe je niet alleen met woorden, praten doe je ook met de hoogte van je stem. ( heb jij nooit op je allerliefste toon “lekkere stinkerd” tegen je baby gezegd?) en je praat met je ogen…Dus vanaf dag een praat je met je baby. Dat wil zeggen: je communiceert met je kind.
Maar natuurlijk wil je graag weten wanneer je baby met woordjes gaat praten.

Wanneer gaat mijn baby praten: de stappen op een rijtje:

Je baby gaat praten: maand 1 en 2


De allereerste stap: Huilen!
Huilen is de enige manier waarop je baby in deze periode met je praat. En wat is het mooie; Jij verstaat hem ook nog!! Je hoort of je baby honger heeft, of moe is.
Stap 2: Glimlachen.
Pas op en vergis je niet, de allereerste glimlachjes zijn reflexen (sorry oma). Maar in maand 2 begint het echte werk: je baby glimlacht naar je! Hij zegt je gedag. Je zal ook merken dat hij dat echt niet bij iedereen doet. Geen wonder, wij groeten tenslotte ook niet iedereen.

Wat zegt je baby in maand 3 en 4

Stap 3: Geluidjes maken.
Niet alleen begint je baby schattig te kirren: ze gaat  ook dingen doen als kuchen. De eerste keer dat ik dat meemaakte, schrok ik me rot. “Wat heeeeft dat kind”, dacht ik. Nou niks, lol in haar leven ! Het is een rare vorm, maar je baby praat !
Stap 4: Nadoen
Leren doe je door imiteren, zeggen we altijd. Je merkt dat je baby veel belangstelling begint te krijgen voor je mond. Ze kunnen er intens naar staren en soms zelfs naar grijpen. Wanneer je je kind in zijn bedje legt, buig je eens voorover en maak duidelijke mond bewegingen. Wedden dat je baby ook met zijn mond begint te bewegen??
Stap 6: Uithalen
Je baby begint toonhoogten te ontdekken en te ontwikkelen! Hoor maar eens hoe hij met zijn stem van boven naar beneden kan gaan!

baby praten

Je baby gaat echt brabbelen in maand 5 en 6

Stap 7: Brabbelen op niveau
Nu begint je je kind pas echt te brabbelen. Dat komt omdat ze inmiddels technisch in staat zijn een klinker en een medeklinker met elkaar te verbinden. Met andere woorden: je baby brabbelt niet meer “bbbbb” of “eeee”  maar “bebeb, pupupu” en “mamam, papap” Er zijn deskundigen die zeggen dat mama en pappa in zoveel talen mama en papa heten, omdat dat de eerste woordjes zijn, die een kind kan zeggen.

baby praat in maand 7 en 8

Stap 8: Luisteren
Je baby kan steeds meer klanken onderscheiden. Vergis je niet maar daar werkt hij hard voor. Door intensief naar jou te luisteren bijvoorbeeld. En door jou na te doen. Let maar eens op: leg je kindje in bed en zeg: “en nu slapen hoor !” En je zal merken dat je precies dezelfde toonhoogtes van je baby tot antwoord krijgt!

baby praat en …luisteren in maand 9 en 10

Stap 9: Nee!
Je baby herkent het woord NEE! , als een waarschuwingssignaal. Helemaal snappen doet hij het nog niet ( kan een leven lang duren..) maar dat Nee gevaar betekent, zover is hij nu wel.
Stap 10 : Naam herkennen
Echt een mooie mijlpaal: je kind herkent zijn naam!

Je baby praat ! maand 11 en 12

Stap 11: Begrip
Je kind snapt ondertussen heel goed wie papa is en wie mama, wat een auto is en wie de poes is.
Stap 12: Het echte praten
Met twaalf maanden beginnen echt de eerste woordjes. Let op we praten altijd over gemiddelden! Er zijn er ook bij die kletsen met 10 maanden de oren van je hoofd. En er zijn er ook bij die pas met 14 maanden echt gaan praten. Toch mag je met 12 maanden wel uit gaan kijken naar de eerste woordjes

lees ook eens : prietpraat van moeders of moet je tegen jongens praten zoals je tegen honden praat?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *