Wat als je baby kreunt

kreunen

Wanneer je baby begint te kreunen is dat een heel eng geluid.
Je verwacht het ook niet, bij een baby van een paar weken oud. Die liggen toch lekker met vol gedronken buikjes, een fopspeen en een schone luier in een met liefde opgemaakt bedje te slapen?

Wat is er dan, dat je kindje zo’n  kreunend geluid maakt?

Het kan van alles zijn… van heel onschuldig tot toch wel zorgwekkend. We zetten een paar oorzaken op een rijtje. En vertellen hoe je kan horen en zien wat er aan de hand is. 

Oorzaken van kreunen op een rij

Er zit een scheet dwars…

Of een boertje…kortom, je kindje voelt zich even niet helemaal fijn. Zit eventjes niet lekker in zijn velletje, maar er is ook niet iets aan de hand wat zorg behoeft. Gewoon als ouder even luisteren wat er op het kreunen volgt. Hoor je duidelijke brrp en grrp geluiden ? dan weet je wat er aan de hand is.

Stembanden trainen

Er zijn ook kinderen die kreunen gewoon een boeiend geluid vinden…baby’s proberen hun stembanden op veel manieren uit, weet je nog? En ze herhalen graag….Meestal herken je deze vorm van kreunen omdat ze er zo vrolijk bij blijven lachen, naar je kijken en je als het ware uitnodigen om mee te doen…

Pijn

Er zijn baby’s die niet huilen van de pijn maar kreunen. De meeste ouders van deze baby’s ontdekken dat op het moment dat er iets serieus aan de hand is. Iets waarvan je weet: hier moet dit kind toch last van hebben. En dan zien ze geen tranen, maar horen ze wel gekreun.
Kreunen kan dus een uiting van pijn zijn, je zal moeten ontdekken of dat voor jouw kindje ook zo is.

Reflux

We hebben nu alle onschuldige oplossingen gehad. Er zijn ook baby’s die kreunen en een reflux hebben. Moeders komen daar vaak achter omdat hun kind veel minder kreunt als ze rechtop gehouden worden.
Wanneer je een ( verborgen) reflux vermoedt, ga dan onmiddellijk naar je huisarts en ga niet zelf dokteren!
lees het verhaal van een kreunende baby, op het forum

Het is altijd handig om een babyverzorgingsset bij de hand te hebben, hiermee kun jij je kleintje altijd de beste verzorging geven. 

2 antwoorden
 1. Bea zegt:

  Mijn kleindochter werd 5 weken te vroeg geboren en bij premature schijnt kreunen normaal te zijn. Na verloop van tijd werd het al minder en stopte het vanzelf.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   Dat wist ik niet! Wat een enorme waardevolle toevoeging voor moeders met een premature baby. Dan je wel! En gefeliciteerd met het grootmoederschap!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *