Yes ! Ik word papa, maarrrrrr… 3 zorgen van papa’s to be

papa to be

Terwijl veel, zo niet alle aandacht naar de mama to be gaat, wordt de papa to be vaak vergeten. Of laten we er wat aardigers over zeggen: er wordt een grapje gemaakt en dan is het onderwerp “pappa” wel weer gesloten.
Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Dat ze het kind niet dragen, dat hun hormoonhuishouding niet ingrijpend veranderd, wil niet zeggen dat de papa to be niet van alles denkt en voelt en…dat hij zich geen zorgen maakt…

Zorg 1
Wat als ik het kind laat vallen?

Als er iets niet redelijk is, dan zijn het wel zorgen, dat weten we allemaal. De angst van de papa to be dat hij de baby laat vallen, is natuurlijk helemaal niet reëel. Maar je zal het maar voelen!
En helemaal onzin is het niet, het hoofdje van een baby  bestaat nog uit 22 losse botten, die gedurende de eerste twee levensjaren samenhechten. Dankzij dat flexibele hoofdje kon hij door het geboortekanaal naar buiten, weet je nog?
Hoe om te gaan met deze angst? Niet weglachen of bagatelliseren: heel goed uitleggen hoe je een baby vasthoudt en veel vertrouwen geven.

Zorg 2
Hoe ziet onze relatie eruit al we ouders zijn?

Geen gekke vraag en eigenlijk niet alleen een papa-vraag. Ook de mama’s to be vragen zich regelmatig af of hun partner ze nog wel aantrekkelijk vind….En laten we eerlijk zijn: in de laatste periode van de zwangerschap, zijn we niet op ons mooist…
Tegen deze zorg is maar een kruid gewassen: praten!! Lucht je hart, stel die vragen aan je partner.
Ik durf te voorspellen dat jullie oplossingen gaan verzinnen die je nooit zult uitvoeren. Maar daar gaat het niet om! Het gaat erom dat je elkaar deelgenoot maakt van je zorgen. Daarmee is het grootste deel van de zorg uit de lucht.

Zorg 3
Kunnen we het allemaal wel betalen?

Een terechte zorg, voor een papa to be. Een kind krijgen is bepaald niet goedkoop. En in de loop der jaren wordt het alleen maar duurder. Ook hier helpt duidelijkheid en openheid. Praat er met elkaar over: je hebt samen een kind, je bent samen verantwoordelijk voor de opvoeding en dus ook voor de financiële kant van die opvoeding. Wees heel eerlijk en duidelijk. Houdt je uitgave-patroon onder een vergrootglas. Wat gaat er veranderen als de baby er eenmaal is? Wanneer jullie daar toch niet helemaal uitkomen: er zijn genoeg budget coaches waar je – tegen betaling uiteraard – een consult kan aanvragen.
Je financiën in alle openheid bespreken met een derde, kan best confronterend zijn. Maar het is veel beter dan ’s nachts wakker liggen omdat je je zorgen maakt over geld. Een papa to be heeft zijn slaap hard nodig!

lees ook eens:Papa worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *